enbg

Лекари от болницата в Шумен протестират срещу новата здравна карта

15.5.2018 | коментара

Екип на „Шоуто на Слави“ се срещна с лекари от болницата в Шумен. Там медицински специалисти протестират срещу новата здравна карта, срещу опитите да се орежат отделения и да се отнеме възможността да се извършват процедури, за които имат техника и възможности.

Д-р Десислава Найденова, председател на дружеството на лекарския съюз на МБАЛ-Шумен, разказа пред нашата камера за борбата срещу проекта за Национална здравна карта, която предвижда намаляване на леглата за болните. „Пациентът не е легло, пациентът е пациент, той е човек!“, каза д-р Найденова и допълни: „Идва болен пациент и ти му обясняваш – съжалявам, нямаш индикация за хоспитализация в болницата по тази клинична пътека“. Тя сподели още, че отделението по Неонатология на Област Шумен поема и пациентите от Област Разград. „Намалявайки броя на леглата за второ ниво компетентност в Неонатология, ние ограничаваме лечението на тези деца. Т.е. ние не мислим не само за тенденцията за застаряване на възрастното население, ние не правим нищо да намалим смъртността в детска възраст“, допълни д-р Найденова.

По думите на д-р Ивайло Петров, началник на отделение по нервни болести в МБАЛ-Шумен, политиците и хората от града трябва да са наясно, че нещата наистина са сериозни. Той разказа, че град със 78 000 жители е застрашен да остане само с двама специалисти, които да поемат всички пациенти с инсулти – около 700 годишно. „Лекарите нямаме проблем, ние ще си намерим работа, но ако от 7 лекари напуснат 4 – ние няма да можем да покрием и спешността в неврологията, а спешността е 1/2 от нашата дейност“, каза д-р Петров. Той напомни, че обществото приема областните болници като „стълб на здравеопазването“, който поема основния поток от пациенти. „Ние къде да ги пратим тези болни? Да не мислите, че болните от Шумен някой ще ги чака във Варна? (…) Ако това е целта, нека да ни кажат: Ние сме 7 милиона в България, на България й трябват 5 болници, две в София, една във Варна, една в Плевен, една в Пловдив – и край! Всичкото друго е гара разпределителна! Нека да го кажат!“, изрази своето възмущение д-р Ивайло Петров. Той сподели, че иска след като се пенсионира, нови лекари да застанат на неговото място. „А следващи може и да няма, аз може да съм последният, който ще изгаси лампата в нервното отделение – това са притесненията ми“, каза д-р Петров.

„Не знам с каква цел е централизирането на всички болници за специализирана медицинска помощ в големите градове и обезлюдяването чрез намаляване на болниците в малките градове“, изрази недоумението си д-р Десислава Найденова. „Министерството на здравеопазването трябва да разбере, че здравеопазването не е само пари, това е хуманизъм!“, каза за финал тя.