enbg

Латино фиестата започна с харизма, „гъзмет” и без изпружени колене

7.4.2011 | коментара

Този четвъртък петима от участниците в „Танцувай мен-3… стаен” трябваше да покажат пред комисията и зрителите как са се справили с четвъртата си задача – латино танци. Преди да започне латино фиестата, петкратният шампион на България по салса Мира Тодорова обясни, че салсата, меренгето и бачатата спадат към така наречените социални латино танци – „те са достъпни за всеки, не е необходимо да си професионалист и да си се занимавал години, за да ги танцуваш”.

Първи на сцената излязоха Мая Иванова и Вилиана Иванова, които танцуваха салса заедно с инструкторите в „Памбос денсинг център” Илия Илиев и Мартин Анев. Павлина Вълчева определи изпълнението на Мая и Вилиана като „много смело”: „Имахте известни колебания в ритъма отвреме-навреме, мисля, че танцувахте по-добре сами, отколкото с патрньорите, но в общи линии – много добре.” Николай Манолов се присъедни към мнението, че Мая и Вилиана са били убедителни там, където са танцували сами, но са се разминавали в танцуването по двойки. Мария Агапиу обясни, че двете са имали проблем с музиката и не са се оставили партньорите да ги водят. Памбос закючи: „Момичета, в понеделник звершихте и почнахте седмицата празнечно, така и почнахте този уикенд – много, много празнечно. Бяхте сис узмивки, това, което трябва на салсата, бяхте сис настроение… И имахте голям гъзмет, че паднахте сис Илия и сис Мартин.”

Второто изпълнение в четвъртък беше на Стефан Николов, който танцува бачата с Гергана Филипова – главен инструктор в салса клуб „Амор”, град Варна. След изпълнението Павлина Вълчева коментира, че Стефан е танцувал сам със себе си, а не със дамата си и му препоръча изпълнението му в латино танците да бъде по-мъжко. Николай Манолов каза, че му е харесало това, че двамата партньори се радвали един на друг докато танцували. Мария Агапиу критикува ханша на Стефан: „В бачатата не са толкова важни бедрата, колкото е важен ханшът. А аз не видях никаква работа на ханша. В бачатата ханшът се люшка, ама направо се полюшква… твоят ханш не се люшкаше.” Памбос каза, че днес харесал Стефан, защото не му гледал физиономията, а гледал партньорката му Гери.

След това дойде ред на танца меренге, представен от Мариана и Танко Кабаджови и партньорите им Наско Андреев и Карина Николова от клуб „Салса Дива”, град София. Павлина Вълчева изрази задоволство от хореографията и каза, че танцът много й е харесал. Николай Манолов обясни: „Бяхте изцяло в характера на танца, контактът с ръце, който е характерен за меренге, през цялото време го имаше, повдигахте се, полюшвахте се, много ми хареса.” Памбос каза, че за първи път видял „господин Танко” притеснен, но за сметка на това в танца имало кеф. Мария Агапиу навлезе в техниката на танца меренге и похвали Мариана за това, че се е справила много добре с тази техника, защото „в спортните танци коленете се изпружват”, а в меренгето се танцува с „меки колене”. Критиките на Мария баха относно разминаването в синхрона на двете двойки.

Следващият участник, който трябваше да се справи със салсата беше Цвета Николова, която танцува с Илиян Божанов – главен инструктор в Денс студио „Салса де Куба”, град Пловдив. Отзивите за изпълнението на Цвета не бяха добри – Павлина беше видяла ужас в очите на Цвета докато танцува и заради това изпълението й беше определено като „малко дървеничко”. Николай Манолов смекчи определението до „сковано”, защото на моменти Цвета била извън баланс, а на финала на танца енергията паднала – причината, за което комисията потърси отново в тютюнопушенето. Мария Агапиу похвали Цвета, че е следвала партньора си, но въпреки това на моменти била извън музиката. Памбос посъветва Цвета, когато прави грешки да не й личи много на физиономията.

Стефан и Кольо Бончеви сложиха финал на шоуто в четвъртък със своя танц бачата в партньорството на Димитрина Мазгалова и Иглика Георгиева – инструктори в клубовете „Салса Спирит”- София и „Паланте”-София. Според Павлина Вълчева Стефан и Кольо демонстрирали страхотно излъчване и се справили много добре на поддръжките, въпреки, че на моменти били на ръба на музиката. Николай Манолов определи изпълнението като най-доброто до момента, защото малките пропуски били компенсирани с харизма. Мария Агапиу каза, че бачата е танцът на Бончеви, а Памбос се радваше, че е доживял да види Кольо да води баща си.

На финала на шоуто комисията постави своите оценки на участниците и те се подредиха по следния начин:

Мариана и Танко Кабаджови – 4,75
Стефан и Кольо Бончеви – 4,75
Мая Иванова и Вилиана Иванова – 4,50
Стефан Николов – 4,25
Цвета Николова – 3,75