enbg

Кънчо Стойчев и Иван Гарелов за причините и следствията от нападението над Доган

21.1.2013 | коментара

Журналистът Иван Гарелов и социологът Кънчо Стойчев гостуваха в „Шоуто на Слави“, за да коментират инцидента с Ахмед Доган, който се случи по време на конференцията на Движението за права и свободи в НДК. Тогава 25-годишният Октай Енимехмедов насочи пистолет към слепоочието на лидера на ДПС пред очите на журналисти, делегати и чуждестранни представители.

Според Кънчо Стойчев причината за случилото се се корени в отношението на българите към политиците в България. „Ние мразим политиците си“, каза той. „Като цяло масовото съзнание на българския народ мрази и плюе политиците си“, допълни Стойчев. Слави попита дали това не е вина на политиците, а не на хората, които ги мразят. „Ние сме ги овластили, ние ги и махаме“, отвърна Кънчо Стойчев и припомни, че предстои провеждане на референдум и парламентарни избори, когато хората могат да покажат какво мислят. Социологът смята, че целта на покушението е насочена към речта на Доган, за да може да бъде заглушено това, което той казва. Теорията за това, че Доган сам е организирал нападението, той определи като „най-глупавата“.

Иван Гарелов изрази мнение, че инцидентът е следствие на натрупано напрежение в партията. За него моментът за подаване на оставката на Ахмед Доган е бил „уцелен“ много точно – преди изборите. Това давало възможност партията ДПС да се консолидира и да бъде гъвкава за включване в коалиция. Според Гарелов инцидентът е дал възможност на лидера на ДПС да се оттегли като „мъченик“ и „екшън герой“. Иван Гарелов смята, че органите на реда трябва да търсят кой е подбудителя на Октай Енимехмедов.

Кънчо Стойчев заяви, че ситуацията с нападението е щяла да изглежда по друг начин, ако Доган остава на лидерското си място, а не подава оставка. В противен случай действията на Октай били безсмислени, ако е искал да го дискредитира.

„Всички хора смятат, че е инсценировка, но да правиш инсценировка с газов пистолет е нелепо. Ако беше инсценировка, поне пистолетът щеше да е боен и да засече“, изрази мнение Слави. „Несериозно е да се твърди, че оръжието, което е използвал Октай Енимехмедов, е напълно безопасно“, отвърна Стойчев. Той посочи две хипотези по повод реакцията на държавата след инцидента. Едната от тях е, има наличие на некадърност в редиците на НСО, а другата – че тя е умишлена. За него е необяснимо да се допускат толкова много гафове при персоналното охраняване на лидера на ДПС.

Иван Гарелов разкритикува реакциите на медиите в България. Той отбеляза, че те имат една обща слабост – нямат собствено мнение и се превръщат по-скоро в ретранслатори на властта. „Истината, която се наслои, е доста различна от самата истина и то е благодарение на медиите“, каза той.

Побоят, нанесен от делегатите на форума над Октай, Гарелов определи като „брутален“ и осъди саморазправата. „Може би, като негативни последици за образа на страната ни, тя надвишава самия атентат. Безсмислен дивашки бой“, заключи журналистът.