enbg

Къдринка Къдринова, 11 октомври 2017 г.

11.10.2017 | коментара

„Не знам как и защо трябва да бъде съден журналист за това, че задава въпрос“, каза в „Шоуто на Слави“ журналистът Къдринка Къдринова – един от участниците в протеста пред Министерски съвет. Тя направи паралел между заплахите, отправени към нея от Бетина Жотева и тези, които наскоро получи в ефир Виктор Николаев от Антон Тодоров и Валери Симеонов. Според Къдринова заканите и заплахите, отправени към журналистите, от хора, които са по върховете в държавата, издават тоталната неяснота у тези хора защо са там и каква е функцията им в една демократична държава.

Къдринова смята, че в протеста на журналистите пред Министерски съвет се наблюдава нерешителност в исканията: „По цял свят подобни действия на политици предизвикват движения на възмутените, а у нас предизвикват само множене на възмутителните“, каза тя. Според Слави трябва незабавно да се иска оставката на всеки политик, който се държи по подобен грозен и надменен начин с журналистите, които задават въпроси от името на обществото. Водещият смята, че исканото извинение от страна на Симеонов звучи по-скоро като „тъп виц“: „Този вика – извини се, онзи вика – извини се… Тук „извинявай“ не помага. Нито в случая с Бетона Жотева, нито в случаите на Антон Тодоров и Валери Симеонов“.

Къдринова разказа, че българските журналисти са получили подкрепа от Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите под формата на декларация за защита правата на журналистите. „Освен това Рикардо Гутиерес, който е генерален секретар на Европейската федерация на журналистите, ни уведоми, че е сезирал платформата за защита на журналистиката в Съвета на Европа и там българското правителство ще бъде поканено да даде обяснение защо един вицепремиер си позволява да се държи по такъв начин“, добави журналистът.

На финала Къдринова каза, че цялото ни общество трябва да реагира много остро при подобни случаи, защото както казва Аристотел: „ударът по един е удар по всички ни“. „Трябва да реагираме на всяко такова посегателство, защото това е удар по фундамента на демократичното общество – свободата на словото“, завърши тя.

Цялото предаване от 11 октомври 2017 г.