enbg

„Ку-ку бенд“ ще отстранят един от претендентите в понеделник

29.10.2010 | коментара

29 октомври 2010 г.

Марина Гашпарова нахлу във фолка, докато Васил Матев измисли нов стил рап. Тони Стоянов отсрами народната музика, Тома Горанов заплаши, че ще се „гръмне“, ако го критикуват, а Даниела Тонова влезе в историята като отмъсти на византийците. Накратко това са акцентите от втората вечер на задачата „Атрактивно солово изпълнение на песен” в проекта „Претендентът”.

Първото предизвикателство беше отправено не към претендентите, а към титулярния водещ на шоуто Слави Трифонов: „Може ли само леко да запеете арията на Тонио от „Дъщерята на полка“ на Доницети с всичките девет горни До-та“. Молбата беше отправена от Иван Стоянов, но беше апострофирана жестоко от Слави: „Малко трябва да се срамувате – музиканти да ми говорите за горно До… Няма горно и долно До! Има До от първа октава и До от втора октава!“ Иво Сиромахов сподели, че в студентските си години е взимал по 10-11 горни До-та и после му е нямало нищо. В заключение Светослав Митев също сподели какво е музиката за него: „Тя е като шмайзер. Не разбирам нейното устройство, но от упор мога да я използвам.“

Началото на петъчните изпълнения беше дадено от Тома Горанов. Претендентът излезе на сцената с калъф за китара, от който обаче не извади нищо. Това предизвика осъдителен коментар на Иво Сиромахов: „Постъпи като типичен българин – заявява, че има голям инструмент, но така и не го вади…“ Тома обясни, че калъфът е реквизит, свързан с песента му: „Canción Del Mariachi” на Антонио Бандерас от филма „Десперадо“: „Вътре има нещо, с което да се гръмна, ако ме критикувате.“
След изпълнението на Тома не му се наложи да се гърми – напротив – пеенето му заслужи най-много похвали от всички досегашни изпълнения. „Ти пя много добре, музикален си, чуваш къде трябва да пееш, имаш глас, който приятно използваш.“ – това бяха думите на Слави Трифонов.

В поп-фолк стил се появи на сцената Марина Гашпарова, която обясни „стайлинга“ си с избора на песента „Млада руса жена“ от репертоара на Екстра Нина. Младата руса жена от Габрово и Слави проведоха интригуващ диалог преди изпълнението й, в който се включи и Маестрото:

– Ти всъщност можеш ли да пееш, моето момиче? – попита Слави.
– Ще се постарая… – отговори младата габровка.
– Евгени, тя може ли да пее? – поиска повече информация Слави. – Не бъди любезен, не сме в час по етика…
– Без оркестър се справя много добре.
– Защо избра тази песен – защото си млада руса жена или просто защото ти харесва? – изстреля поредния си въпрос Слави към Марина.
– Защото сме се събрали да забавляваме хората, не да ги разплакваме. А аз харесвам бързите ритми…

Изпълнението на песента с категоричния припев: „Хич не ми пука, че някой ме гледа накриво!“ беше далеч от добрите вокални традиции, но се отличи с чудесно настроение и неспирни танци. Сценичното присъствие на Марина дори предизвика „лек световъртеж“ у члена на журито Светослав Митев. Иво Сиромахов каза, че през цялото време Марина се е опитвала да се срещне с музиката, но навсякъде се е разминавала с тази среща. „Като цяло ни зарази с доброто си отношение към пеенето, което аз оценявам високо“ – допълни Сиромахов. Мнението на Слави Трифонов беше следното: „Най-важното, което ти направи в изпълнението на тази задача, е че с много настроение накара публиката зад гърба ми да се радва и да се усмихва“.

„Предполагаме, че ще изпълниш народна песен след като си се барнал като македонски войвода, или като Володя Стоянов в ранния му период“ – с тези думи Слави посрещна на сцената Тони Стоянов, който обясни, че е избрал македонската песен “Цветините очи черешови“ за да повдигне настроението. За избора му оказал влияние и фактът, че е танцувал 10 години народни танци в ансамбъл „Росна китка“. Изпълнението изобилстваше от танци, освен това Тони показа и добри вокални възможности. Може да се каже, че ако не му потръгне в шоуто, той спокойно може да кандидатства едновременно за танцьор и певец в ансамбъл „Филип Кутев“.
Журито единодушно оцени високо изпълнението заради хореографията, артистичността и доброто пеене. Светослав Митев възкликна: „От тези изпълнения винаги лъха на някаква очарователна комбинация от фолклорно великодушие, щедрост и състрадание.“

Даниела Тонова обясни, че ще изпее гръцка балада на Пеги Зина, озаглавена „To kalokairi”. Изборът Даниела обоснова така: „поне е нещо, което ми е вътре“ – израз, предизвикал доста различни тълкувания и интерпетации от журито и публиката. Слави отвърна: „Заредих се емоционално в момента, в който го каза…“
Емоционалният заряд се запази и след изпълнението, особено що се отнася до Иво Сиромахов: „Такива песни много узо изпиват! На подобна музика съм се правил на куче в Кипър“. Коментарът на Светослав Митев беше социално-политико-исторически. Светльо се обърна към Хан Крум и царете Асен и Петър с думите: „Най-после византийците си получиха заслуженото! – и добави – Ако тази песен бъде изпълнена на остров Кипър, островът ще стане необитаем, или моментално ще бъде застроен от турците.“ Слави Трифонов коментира сериозно: „Това може би не е била подходящата песен за теб. Тя е бавна, изисква да се пее вярно, с вибрато… Но ти обичаш тази песен, решила си да я изпееш, което от друга страна прави адмирации за смелостта ти, но моето мнение е, че не трябваше да избираш тази песен. Трябва ти повече себеирония, повече да гледаш на това, което правиш с чувство за хумор, да се усмихваш“.

Боксьорът Васил Матев влезе в студиото с думите: „Йо, мен, йо, йо!“, а на въпроса „Какво си си избрал да изпееш“ отвърна: „Не съм си избрал“. Претендентът се оплака, че въпреки силното му желание да изпее песента за Петко Войвода, Маестрото не позволил и му препоръчал песента на Ъпсурт – „Чекай малко“.

Изпълнението на Васко трудно би могло да се опише с думи, но ето какви бяха коментарите на журито:
Слави Трифонов: „Много пъти съм бил комисия, на различни начинания, и рядко съм се вцепенявал, понеже имам сериозен опит и сериозна нервна система, но сега съм вцепенен. Той е толкова неритмичен, че просто съобщава някакви думи, някакси, а „Ку-ку бенд“ отзад го чакат внимателно и Евгени следи момента, в който ще свърши последната фраза и двамата почват да пеят припева. Евгени е постъпил мъдро, като не му е позволил да пее песента за Петко Войвода“.
Иво Сиромахов: „Българският рап трябва да изглежда точно така. Гневен, раздърпан. Виждаш, че човекът има биография, нещата, които казва са сериозни. При него това е искрено – думите тежат и той ги казва жестоко…“
Светослав Митев: „Ние сме свидетели на едно музикално събитие – тази вечер беше създаден нов музикален жанр, който ще се казва „асиметричен рап“. С това изпълнение Васил допринесе за разнообразито и колорита в цялата задача, за което заслужава поздрави.“

На финала, след като проследи всички 10 изпълнения, Слави Трифонов обяви, че в понеделник не той, а „Ку-ку бенд“ чрез гласуване ще отстранят един от претендентите. От своя страна Иво Сиромахов и Светослав Митев ще имат правото да спасят един участник. Тогава ще бъде поставена и четвъртата задача към останалите кандидати за водещи.