enbg

Крум Хаджипетков, 3 октомври 2018 г.

3.10.2018 | коментара

В предаването гостува ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков.
Преди седмица българският снайперист смая света по време на състезание за снайперисти от НАТО, проведено в Германия с участието на 19 нации. Той постави няколко рекорда, определяни от военни специалисти като невъзможни. Поразил е мишена на разстояние 1511 м, с размери 50 см на 1 м. Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба по такава мишена е от 200 м до километър. Преди да направи този изстрел, той е пробягал 21 км със снаряжение и 25-килограмова раница с пясък, след което е направил изстрела с една ръка.
Освен това ефрейтор Хаджипетков прави още изключителни постижения: на 252 м трите му изстреляни куршума са попаднали в площ от десет стотинки, на 500 м и малко над тях е уцелил топче за тенис на маса, на 800 м е поразил портокал в центъра, при стрелба на най-късата дистанция от 106 м успява да изстреля три куршума с такава точност, че те да попаднат на едно и също място върху мишената и да се „набият“ един в друг – нещо, което според законите на балистиката се смята за невъзможно.

Ефрейтор Хаджипетков разказа, че е самоук стрелец. На 7 години се родила мечтата му да бъде снайперист – тогава за пръв път стрелял със спортно оръжие, а реално стреля от по-рано.

На състезанието на НАТО е имало стрелци от 19 държави, а България била представена от два тима: двама снайперисти и двама наблюдатели. Неговият наблюдател е бил ефрейтор Галин Въндев. Ролята на наблюдателя е да помага на снайпериста в изчисленията, насочва го, дава му съвети – това е екипна работа, каза снайперистът. Наблюдател на другия отбор е бил младши сержант Станимир Стамов, а другият снайперист е редник Димитър Демирев.

Ефрейтор Хаджипетков каза, че редник Демирев е изключително талантлив снайперист и е направил същото постижение след 21 км бягане с 25 кг, като дори носел пушката в ръцете си, докато бягал, а след това успял да уцели мишена на 830 м за минута и половина. „В неговия случай се наложи да измери разстоянието до мишената със скалата в оптиката, което е бавно и трудно, успя да изчисли изстрела със своя наблюдател, да въведе поправките и да я порази за минута и половина – изключително постижение“, подчерта Хаджипетков.

Колкото е по-далечен изстрелът, толкова повече фактори влияят, а за разстояние от 1500 м влияе и въртенето на земята, т.нар. ефект на Кориолис, разказа снайперистът от Втора механизирана бригада. От думите на ефрейтор Хаджипетков стана ясно и че по правилата на състезанието той е стрелял с чуждо оръжие, което в случая е било на финландски снайперист. Освен, че оръжието е било „прогонено“ за различен вид телосложение, липсвала двуногата, на която се поставя оръжието за стабилност. Това наложило той да използва лявата си ръка за опора и де факто да стреля с една ръка.

„В българската армия има много способни хора – момчета, момичета, които независимо с каква специалност са, допринасят за имиджа, просперитета, въобще да я има българската армия. Аз съм просто една капка в тази армия, един обикновен войник“, каза ефрейтор Крум Хаджипетков.

Цялото предаване от 3 октомври 2018 г.