enbg

Крум Савов, 8 септември 2015 г.

8.9.2015 | коментара

Тагове:

Главния редактор на спортните новини на bTV Крум Савов беше гост в „Шоуто на Слави“ и коментира актуалното състояние на българския спорт.

Крум Савов сподели, че единственото розово нещо, което вижда в националния отбор по футбол е фланелката на Ивайло Чочев, който играе в Палермо. Най-неприятното за българския футбол, според Савов, е това, че на следващото европейско първенство във Франция ще участват 24 държави от общо 53 на стария континент, но въпреки това България продължава да не участва на финали на европейски и световни първенства от 2004 година насам. Той разкритикува ръководството на БФС за това, че не поема отговорността за неуспехите на родния футбол.

Крум Савов обърна внимание върху един „нюанс“, който според него може би стои в основата на тежкото състояние на българския футбол: „През 2011 г. ФИФА анулира един мач на националния отбор на България в Турция, по тъмни доби, при закрити врати почти, срещу Естония – 2 на 2, с четири дузпи. Официално е обявен за манипулиран – тогава уж от съдиите. Един подобен имаме в ЮАР през 2010-а, преди световното, пак един хикс с домакините, официално обявен за манипулиран. Сега отново някои се разболяха и контузиха…“ Савов заяви, че корупцията започва още от детско-юношеския футбол: „Преди две седмици запалиха колите на шефа на детско-юношеската школа на ЦСКА Спас Джевизов и на един от треньорите му. Защо? Защото изгонил някакви треньори и покрай треньорите някакви групи с деца. А какво се е случило с тези деца?“, попита Савов намеквайки това, че отборите допускат да се взимат подкупи, за да тренират определени деца в школата им.

Главния редактор на спортните новини на bTV коментира и трансфера на Димитър Бербатов в гръцкия ПАОК (Солун). „От спортно-техническа гледна точка, не е идеалният вариант за финал на кариерата му. От емоционално-финансова обаче и на фона на лежерния характер и усилията между 20 и 30 процента, които обикновено Бербатов влага, за да реализира 100 процента от таланта си – идеален пристан: държава в криза; Ципрас му е абсолютен почитател и фен; на стотина километра от родното Марикостиново; президентът две години го ухажва, даде му едни пари; няма да го притиска титла и купа, като при сър Алекс Фергюсън…“

Савов разказа подробности и за срещата си с легендата на италианския футбол Франко Барези. Той описа бившия играч на Милан като „неконтролюруем, неуправляем и странен“. Барези е у нас да търси таланти за школа на Милан, каквито според Савов в България имаме. Журналистът смята, че именно това е шансът за младите български футболисти – преди да влязат в българската схема на подготовка, изобилстваща от „корупция, слаби треньори и подготовка“.

В спортната програма в каналите на bTV Media Group през този телевизионен сезон зрителите ще могат да гледат футболните срещи от „Шампионската лига“ и възраждащата се „Серия А“, похвали се Савов.

Цялото предаване от 8 септември 2015 г.