enbg

Кратка биография

5.10.2018 | коментара

В своя филм „Кратка биография“ Иван Кулеков представи историята на цирковия акробат Стоил Данаилов.

Стоил разказа пред камерата, че започва да се занимава с акробатика и спортна гимнастика още от ранна възраст в спортните школи на Пазарджик. Специализирал двойно салто на пясъците около река Марица, защото изпълнението му в зала с твърд под било изключително опасно.

„Той балансира на главата си – на чело, трима човека на височина около 5 метра. Това са около 200 килограма натиск. И не само тежест 200 килограма, а и баланс във височина. Това е едно от нещата, с които този човек е неповторим“, разказа за него Сирма Добрева.

С цирка Стоил обикаля по цял свят. В САЩ работел за 7 долара на ден – толкова, колкото получавали и безработните там. „След Америка ме уволниха – без никакво нарушение, без нищо“, разказа той. По думите му в България комунистите по онова време отнели софийското му жителство и в продължение на 5 години той нямал възможността да упражнява своята професия.

В момента Стоил живее с пенсия малко над 200 лева в своя дом, който тъне в разруха. Домът му няма врати, няма баня и тоалетна, няма вода. Сирма, която му помогнала да го разчисти, сподели пред камерата на Иван Кулеков, че открила в жилището му отрупани стени с книги, а по земята – около 50 сантиметра слой от вестници, които акробатът ползвал за изолация от студа. „Моят живот е на българин – див българин, който е преследван. Защото дивият българин преследва дивия българин!“, каза Стоил.

„Преди няколко дена Стоил Данаилов се почувства зле и припадна, при което аз го заведох в спешното отделение на Военномедицинска академия. Установиха тежка анемия – това беше неговата диагноза. Тежката анемия е породена от недохранване в комбинация с домашните паразити – бълхи и дървеници, които са отслабили неговото тяло до такава степен, че той нямаше сили да ходи. За съжаление там му отказаха хоспитализация, тъй като хемоглобинът му беше 73, а за да бъдат те задължени да го приемат – той трябвало да бъде 70. Аз им предложих, ако искат да го подържим още малко гладен в коридора, че да му падне хемоглобинът на 70, за да го приемат! При което те, естествено, реагираха. За наш късмет го приеха на следващия ден във Втора градска болница. Чакаме той да бъде приет в някой социален дом“, каза на финала Сирма Добрева.

Цялото предаване от 5 октомври 2018 г.