enbg

Красимир Узунов, 9 февруари 2018 г.

9.2.2018 | коментара

Актуален гост в предаването по темата за Македония беше Красимир Узунов. Той изрази мнение, че в момента Македония е в ситуация на „еуфория, утопия и безидейност накъде да тръгне“. По думите му еуфорията е вследствие на това, че македонците са се освободили от 10-годишното управление на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ. Узунов отбеляза, че през тези години Груевски е упражнявал властта заедно със свои роднини – вицепремиер е бил неговият кум, а шеф на службите за сигурност – негов братовчед. „След 10 години, кризисно е да се стои на власт, започваш да омръзваш на хората“, каза Узунов.

Гостът на Слави заяви, че след идването си на власт новият премиер Зоран Заев е решил да намери кардинално развитие по всички ключови въпроси, включително и за името на Македония. Узунов заяви, че ако Македония иска да съществува още 10-15 г. тя трябва да влезе в НАТО и да й се обещае членство в ЕС. Специалистът по въпросите на Балканите обаче не вижда скорошно членство на Македония в ЕС, защото в стратегията на Съюза предстоят 7-годишни преговори за присъединяване на Сърбия и Черна гора. Узунов се съгласи с водещия Слави Трифонов, че държавата Македония в този й вид е обречена и допълни, че с евентуалното й приемане в НАТО може само „да се отложи присъдата“. „Крайно време е „Кой откъде е“, отсече Узунов.

Слави Трифонов коментира със своя гост и темата за признаването на албанския език за втори официален в Македония. Узунов заяви, че Македония фактически е с два кантона, като в западната част живеят предимно албанци. „Струга са някъде около 70%, като в общината са 90% – там кметът е албанец. Също е положението в Дебър, Гостивар“, посочи Красимир Узунов. Според него в Македония днес живеят 2 125 000 души, а 830 000 от тях са етнически албанци. По думите му албанците диктуват политиката в страната и 50% от министерските кресла са техни.

Красимир Узунов коментира и актуалния казус с името на Македония. Той заяви, че Зоран Заев още не е обявил какво географско определение е приел, така че името на държавата да се разграничава от географския регион в Гърция. Тук Красимир Узунов отвори тема за това каква е българската позиция по казуса с името на съседите ни: „През 2011 г. Първанов (тогава президент) дава една пресконференция с президента на Словения, където заявяваме, че нас ни притеснява географското определение. И тук е въпросът – дали сегашното управление го притеснява това, което ни е притеснявало през 2011 г.? (…) Защото, ако се прекръсти на Вардарска Македония, става въпрос къде отива Пиринска Македония, тъй като пак Груевски, като беше премиер, каза така: „Няма пиринци, няма вардарци, няма егейци – има само македонци“.

„Ние не сме в състояние в момента да съберем 140 000 души на митинг по казуса с Македония и не сме в състояние да извадим един Микис Теодоракис, дори да е на 90 години“, коментира Узунов, правейки паралел с Гърция и протестите в Солун и Атина, свързани с името на Македония.

Според журналиста на много малко българи им пука какво се случва с Македония: „много малко знаят, много малко четат, 25 години полирахме съзнанието на хората“.

„Когато подписваме Ньойския договор, в Пазарджик има 40-хиляден митинг, в София – 400-хиляден. (…) Да не се вълнуваме от случващото се с Македония, значи, че не ни интересува ние накъде вървим, защото преди 30 г. в Сурдулица, което е съвсем близо до нашата граница, имаше 60% наши, около 25% сърби и 10% албанци. Сега, ние със сърбите сме в 30-те процента, останалите са албанци. Т.е., ако казусът с Македония върви с тази пълзяща албанизация, отсреща срещу Кюстендил ние ще имаме работа с албанци, а не с нашите братовчеди“, заяви Красимир Узунов. Според него българската държава трябва да има експертиза, да следи процесите в Западните Балкани, които са основна тема и на българското европредседателство. България трябва да следи и кой има интерес Западните Балкани да се присъединят към ЕС и кой не. Узунов съобщи, че Босна и Херцеговина е изтеглила своята декларация за евроатлантическа ориентация, а Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, е поискала обединение със Сърбия. „Лошото е, че преразпределението на Западните Балкани много трудно може да се спре от една стратегия за евроинтеграция, като не знаем в какъв вид ще е ЕС, за да ги приема. След 7 години дали ще го има?“ – пита се Красимир Узунов.

В края на разговора носителят на Доктор хонорис кауза на Военната академия в София се върна отново на темата каква трябва да е политиката на България в казуса с Македония. По думите му България трябва да внимава какво се случва и да е активна в отстояването на националния интерес, без да допуска компромиси. „Националният интерес е да защитаваме всеки, който е получил паспорт. (…) Само че ние не се интересуваме от тях след това. Нито един не е получил картичка „Честит 24 май“, „Честит 3 март“, каза Красимир Узунов. Той отбеляза, че около 100 000 македонци имат български паспорти, а има и хиляди, които са в процедура. „В Петрич има регистрирани 10 800 души, които са получили паспорти, проблемът е, че не знаем къде живеят в Македония“, добави гостът на Слави.

Накрая Красимир Узунов допусна, че съдбата на Македония може да е „Север-Юг разделяне или Изток-Запад“.

Цялото предаване от 9 февруари 2018 г.