enbg

Красавици спориха за силикона, секса и смъртното наказание

13.1.2012 | коментара

Финалната задача в „Умна и красива“ – „Дебати“, продължи и в петък с представянето на Мадлена, Йоана, Антоанета и Нели, като социологът Кольо Колев анализираше изпълненията им. В последното си изпитание красавиците се изправят по двойки една срещу друга. В рамките на предварително определено време, всяка двойка дебатира по две теми – една сериозна и една забавна. Всяка от тях трябва да защитава веднъж тезата „за“ и веднъж тезата „против“ в рамките на две минути, след което в рамките на още две минути може да задава въпроси на опонентката си.

Три дебата видяха зрителите в петък – “За и против секса на първа среща“, „За и против смъртното наказание“ и „За и против козметичната хирургия“.

Първи една срещу друга застанаха Мадлена Иванова и Йоана Георгиева. След като бяха защитили своята сериозна тема – „За и против пушенето на обществени места“, в петък красавиците дебатираха по своята забавна тема – „За и против секса на първа среща“, като Йоана беше „за“, а Мадлена – „против“. Експозето си Йоана започна така: „Дали ще има секс на първа среща – това зависи от жената“. Според нея проблематиката на този въпрос се корени в приетия от обществото стереотип, че ако една жена си легне с мъж на тяхната първа среща е считана за лека. „В древността имаме дискусията дали изобщо жената е човек – тя е сбъркан човек“, каза красавицата. „Има схващането, че жената трябва да бъде пасивна“, допълни тя, осланяйки се на Ницше, Шопенхауер, фройдизма и неофройдизма. Йоана обясни, че живеем в модерно общество и всички предразсъдъци говорят за едно закостеняло човешко съзнание. „Колкото и моралистите да се опитват да омаловажат секса – той е важен фактор в една връзка. И дали ще бъде на първата или на третата среща – той неминуемо ще се случи. Ако той е лош, връзката ще пропадне. Тогава какво лошо има да се тества химията в началото?“, аргументира се участничката. „За мен една жена трябва да бъде елегантна, нежна и уважителна в ежедневието си, а в леглото да няма никакви предразсъдъци“, заключи Йоана.

Своята теза относно „Против секса на първа среща“ Мадлена започна доста интересно: „На първо място искам да кажа, че сексът на първа среща не е нещо лошо, но въпреки това аз съм против него. За мен проблем е когато след третата среща нямаме секс, за секс на първа среща няма проблем“. Според Мадлена „сексът е това, което се случва в главите на двама души, а не в кревата“. Тя обясни, че той не може да бъде разглеждан само на първично ниво като нагон. Мадлена е категорична, че хората трябва да са се опознали преди първия секс. „Трябва да се има доверие на партньора“, каза красавицата. „Сексът и чувствата нямат нищо общо, но за да е хубаво едно преживяване – трябва да има емоция в него, да не е само животинско“, завърши експозето си Мадлена.

Във втората част на дебата двете красавици имаха възможност да си задават въпроси. Йоана констатира, че на нея й е трудно да попита Мадлена каквото и да било, тъй като според нея опонентката й също е била „за“ секса на първа среща. Хигиенните навици, половата култура, извращенията при непознатите, любовта и чувствата бяха само част от темите, които красавиците повдигнаха за допълнителните 4 минути.

Втори в задачата „Дебат“ една срещу друга се изправиха Антоанета Павлова и Нели Бачева. Тяхната сериозна тема беше „За и против смъртното наказание“, като Антоанета беше „за“, а Нели – „против“.

Първа започна Антоанета: „Според мен днес смъртното наказание трябва да се прилага с цел да се превъзпита обществото, да се всее страх, само за да може да се намали престъпността“. Красавицата отбеляза, че смъртното наказание в днешно време се прилага в САЩ. „Дали ако престъпникът е осъден на доживотна присъда или на смърт – то не се нарушават неговите човешки права? В единия случай не се ли отнема неговата свобода, а в другия – неговия живот?“, попита красавицата. Според нея смъртното наказание трябва да се прилага, за да може близките на пострадалия да получат възмездие и утеха. „Всички ние плащаме данъци – как се чувстват тези близки, които всъщност плащат закуската на затворника, който все още е жив, а е убил техен близък – дете, майка или баща?“, заключи Антоанета.

Нели защити тезата „против“ смъртното наказание. Тя припомни, че то е премахнато в България на 10 декември 1998 година, а според Хартата на основните права на Европейския съюз присъдата е забранена за прилагане на всички държави от съюза. „Аз съм против смъртното наказание, защото се допускат много грешки, и невинен може да бъде несправедлива обвинен. А след като смъртното наказание е приложено – човекът няма как да бъде реабилитиран“, обоснова се красавицата. Тя повдигна въпросите за хуманизма и това дали е правилно да съществува професията екзекутор, „чиято цел е извършването на законни убийства“. „Как убийство може да бъде наказано с убийство?“, попита Нели. Относно получаването на възмездие тя коментира така: „Аз мисля, че възмездие за близките и обществото може да бъде получено, когато се даде и генерална, и индивидуална превенция, тоест доживотна присъда без право на замяна в изключително тежък режим за затворника и изключително строги мерки за сигурност“, обобщи тезата си Нели.

Във времето за въпроси Антоанета и Нели обсъдиха темата за хуманизма. Нели продължи тезата си, че за нея доживотната присъда е по-суровото наказание. Антоанета обаче изтъкна зловещите престъпления като убийства и изнасилвания, които за нея трябва да бъдат наказани по най-жестокия начин.

Забавната тема, по която красавиците дебатираха, беше „За и против козметичната хирургия“, като Нели беше „за“, а Антоанета – „против“.

Нели започна своето експозе с уточнение, че козметичната хирургия се разделя на 3 вида – пластична, реконструктивна и естетична хирургия. „Аз съм тук да защитя тезата за естетичната хирургия, която има за цел да поправи вродени или придобити дефекти, външни физически несъответствия или да промени външността на индивида спрямо неговите желания“, аргументира се красавицата. Тя нарече естетичната хирургия „медицинско изкуство“, защото според нея това е „върхът на медицината“. Нели обясни, че силиконът не е най-добрият материал за използване в медицината, но по-добър все още не бил измислен. Красавицата определи естетичната хирургия като „необходима на хората“ и „път към съвършенството“.

Експозе „Против козметичната хирургия“ направи Антоанета: „Аз съм „за“ естествената красота, колкото и да ми е трудно в днешно време“. Според нея големите устни и големите гърди се правят, „за да изпълняваме мъжки мечти“. Участничката поясни, че е много важна предоперативната подготовка на такъв тип хирургична интервенция, тъй като много пациентки искали да се оперират „защото моята най-добра приятелка е сложила нещо си някъде“, но не са запознати с риска преди това. „В стремежа си да изглеждаме по-красиви, да търсим съвършенството или да изпълняваме нечии мечти, дори и за да издигнем своето самочувствие – то в случая става обратно и ставаме за смях“., каза Антоанета. За друг свой довод „против“ козметичната хирургия тя посочи фактът, че в днешно време повече се обръща внимание на външния вид.

Във времето за въпроси красавиците повдигнаха темата за скандалът с некачествен френски силикон, от който пострадаха над 3500 българки. Нели обясни, че в този случай са виновни не хирурзите, които са го поставяли, а тези, които са го одобрили като годен за ползване. Антоанета се съгласи със своята опонентка, че този тип хирургия се търси, но според нея жената трябва да държи на това, което е.

В понеделник ще дебатират последните две финалистки в „Умна и красива“ – Гергана Гергененова и Десислава Недялкова. Гергана ще защитава тезите „за брака“ и „против порното“, а Десислава ще защитава тезите „против брака“ и „за порното“.

След представянето на всички финалистки в „Умна и красива“ във финалната задача „Дебати“ журито ще даде своите оценки от 1 до 6. Това обаче ще бъде половината от крайната им оценка. Другата половина ще е оценката на зрителите, които имат възможност да оценят участничките по шестобалната система на интернет адрес umnaikrasiva.slavishow.com. В понеделник оценките на зрителите ще бъдат събрани с оценките на комисията и финалистката, която е получила най-висок общ бал, ще спечели надпреварата в „Умна и красива“.

Коя красавица ще получи джип, пълен с книги? Вижте на живо от 22:30 часа, само в „Шоуто на Слави“.