enbg

Корнелия Нинова, 20 юни 2012 г.

20.6.2012 | коментара

Корнелия Нинова: БСП загуби енергия в противопоставянето Първанов – Станишев

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова беше гост в „Шоуто на Слави“ и коментира състоянието на БСП след конгреса. Нинова маркира три стъпки, с които според нея партията може да спечели симпатиите на младите хора.

На коментара на Слави, че е политик, който говори и се държи по различен начин от останалите в парламента, Корнелия Нинова отвдърна, че не е овладяла „политическото говорене“: „Политиците говорят дълго, объркано, по-голямата част от колегите, когато си свършат изречението, си забравил с какво са започнали.“ – каза тя.

В началото на разговора Нинова не се съгласи с твърдението на Слави, че БСП е „беззъба опозиция“, а собственото си поведение в парламента описа така: „Не се притеснявам да казвам това, което мисля, защото не се чувствам уязвима. Няма за какво да бъда уязвена от управляващите, това ми дава самочувствие да им соча грешките и да предлагам други решения. Защото само критиката вече не е достатъчна.“ Въпреки това Нинова сподели, че й се е случвало заради партийна дисциплина публично да не изразява това, което мисли.

По темата за оттеглената й кандидатура за председател на БСП на конгреса на партията преди месец, Нинова каза: „Сметнах, че е изместен акцентът от лидерското състезание. Ударението беше сложено в противопоставянето Първанов – Станишев. Нямаше никакво място за чуваемост, за други лидерски мнения. Не се състоя истинската лидерска битка, както преди конгреса, така и на самия конгрес.“ Според нея, от БСП са сгрешили, защото са загубили енергия и време в безсмисленото противопоставяне между Станишев и Първанов, вместо да се състои спор по същество – за политика.

Нинова каза още, че БСП има проблем с привличането на повече млади хора към редиците си, който обаче може да бъде разрешен: „Според мен има три стъпки за привличане на млади и на средно поколение хора. Първата – да поемем ясни, кратки и точни 5-6 ангажимента към българите. Ако може, да ги изразим в изречения, които се състоят от подлог, сказуемо и допълнение. Например – минималната заплата става 50% от средната. Към младите – работодателите ще ви плащат стипендии, вие ще работите след това за тях, а тези пари на работодателите няма да се облагат с данъци… Втората стъпка е тези послания да се сложат в устата и да се изговорят от хора, които да будят респект. Хора, които могат освен „напред“, да казват и „след мен“, и българите да тръгват след тях. И третото е, ако може, тези ангажименти да ги поемем очи в очи. Доверие и уважение се печели, когато се изправиш срещу човека и му говориш очи в очи. Само от телевизора не става.“

Според Корнелия Нинова, ако БСП загуби и следващите избори, ръководството трябва да подаде оставка. По отношение на коалирането на партията в бъдеще, според Нинова БСП трябва да се коалира само с партии, които са съгласни с нейната програма и концепцията й за управление.
Цялото предаване от 20 юни 2012 г.