enbg

Конституционният съд реши да има дело по искането на президента

7.6.2016 | коментара

Тошко Йорданов и Филип Станев коментираха скъсаната от Филип Станев снимка на президента предишната вечер в предаването, както и решението на Конституционния съд да допусне за разглеждане по същество искането на президента за установяване на противоконституционност в три от въпросите в референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“.

Филип Станев отказа да се извини за действието си и припомни, че през 1992 година Шиниъд О’Конър скъса снимка на папата в знак на протест срещу Католическата църква. Слави заяви, че с действието си Станев не е нарушил никакъв закон, освен моралния. Според сценариста жестът му не би трябвало да се определя като емоционален: „аз исках да го направя съвсем съзнателно, носейки цялата отговорност за това“. Станев каза, че със сезирането на Конституционния съд Росен Плевнелиев е „скъсал“ волята на близо 700 хиляди български граждани: „Той го направи по изключително позорен начин в заника на политическата си кариера. Остават му само още няколко месеца да изпълнява длъжността президент, защото той за мен не е президент. Той е лицето Плевнелиев, което изпълнява длъжността президент. Аз и днес продължавам да уважавам институциите Президентство, Народно събрание, Министерски съвет, Конституционен съд, въобще това, което е структурата, което е формата на тази държава. Аз по никакъв начин снощи не съм се опитал да поругая някаква държавност или да се отнеса неуважително към държавен орган. Аз не уважавам лицето Росен Плевнелиев в качеството му на политик.“

„Всеки човек има право да протестира както сметне за добре, когато е онеправдан. 700 хиляди българи сме онеправдани“ – заяви Тошко Йорданов. Според него точно президентът е нарушил моралния закон и принципите на институцията, която би трябвало да представлява – „тоест, да изразява интересите на българския народ, а не да е политически зависим“. Йорданов определи Плевнелиев като „политическа подлога“.

Тошко Йорданов нарече „очаквано“ решението на Конституционния съд да допусне за разглеждане по същество искането на президента за установяване на противоконституционност в три от въпросите в референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Йорданов каза, че въпреки наименованието си, Конституционният съд не е съд: „Той практически стои извън съдебната власт. Той е неконтролируем. Той стои извън трите власти…“ Сценаристът визира начина на действие и взимане на решения от Конституционния съд и това, че не отговаря пред никого за взетите решения. „На всичкото отгоре е политически избиран от изпълнителната власт“, допълни Йорданов, имайки предвид квотния принцип, според който има президентска, парламентарна и съдийска квота за избор на конституционни съдии.

Според Йорданов причините за решението на Конституционния съд са чисто политически. Сега предстои дело, в което Конституционният съд ще реши дали са противоконституционни трите въпроса. Но Тошко Йорданов обърна внимание върху конституирането като заинтересовани институции по делото: „Народно събрание, Министерски съвет, министър на вътрешните работи, министър на външните работи, министър на правосъдието, министър на регионалното развитие и благоустройството, Върховен административен съд, главен прокурор, омбудсман, Централна избирателна комисия, Висш адвокатски съвет“. Следват покани до Инициативния комитет и редица сдружения, част от които бяха упоменати от сценариста. Тошко Йорданов попита на какъв принцип са избрани тези организации и допусна, че „са посочили хора, които им отърва“. По думите му, на същия въпрос, който отправил към консултанта на Инициативния комитет по конституционно право, получил отговор: „тъй като този съд може да прави каквото си иска, той прави каквото си иска“. Слави и сценаристите обявиха, че ще продължават да вървят по закон, но според Йорданов „странното и жалкото е, че институциите, които трябва да спазват закона, не го спазват“.

Цялото предаване от 7 юни 2016 г.