enbg

Коментар за ултиматума на Валери Симеонов към националните медии

9.10.2017 | коментара

Водещият Слави Трифонов направи коментар по повод ултиматума на Валери Симеонов, който обвини националните медии, че водят „мащабна организирана клеветническа кампания“ срещу него и определи срок от 24 часа, в който да му се извинят.

„Когато чуете, че България е на 109 място по свобода на словото в света, какво си мислите? И въобще – какво си представяте? Всъщност няма значение какво си представяте, защото вие вече го виждате.

Първо видяхме как един депутат от управляващата партия и един вицепремиер заплашиха журналист с уволнение заради въпросите, които задава. А след това същият този вицепремиер даде 24-часов ултиматум на Нова Телевизия, bTV, БНТ и БНР, за да му се извинят, защото според него те водят „мащабна организирана клеветническа кампания“.

Имате нагледен пример за политик, който се е самозабравил. Имате нагледен пример и за едни медии, които имат повод да се събудят и да си изяснят какъв всъщност е техният приоритет. Да бъдат гласът на зрителите си или да бъдат глашатаи на властта? Съжалявам за клишето, което ще кажа всъщност, но медиите са коректив на властта и мисля, че са го забравили. И ето, Валери Симеонов го припомня. Днес иска да му се извиним, а утре може да поиска да ни няма.

Най-фрапантното е, че този ултиматум беше отправен от сайта на Министерски съвет и на бланка на Министерски съвет. Което вече не го прави мнение на гражданина Валери Симеонов, а го прави позиция на правителството. И тук идва въпросът – това мнение на правителството ли е? Или ако не е, то постъпката на вицепремиера не може просто да бъде порицана на пресконференция. Ако пък е мнение на кабинета, то тогава е вече страшно за държавата, уважаеми зрители. Затова сега министър-председателят трябва да реши кое му е по-важно – демокрацията или коалицията.

Валери Симеонов иска извинение. И аз сега ще се извиня. Извинявай, господин Симеонов, ама медиите не са дискотека, на която да й спреш звука и да изгониш диджея.

Всъщност, уважаеми зрители, според мен проблемът не е само във Валери Симеонов. Проблемът е в системата, която позволява такива като Валери Симеонов да стават вицепремиери“, каза Слави Трифонов.