enbg

Коментар за субсидиите за религиозните институции

12.3.2019 | коментара

„Уважаеми зрители, сигурно сте чули, че от вашия джоб ще се платят задълженията на Главното мюфтийство – над 8 милиона лева, натрупани от неплатени данъци и осигуровки на ходжите. Чули сте, но не са ви питали.
Дали сте чули, че от днес етническият мир се пази с плащане на пари и вече не е работа на службите, ДАНС и МВР?
А дали сте чули, че вече вие ще плащате заплатите на свещениците и ходжите и тези заплати може да са колкото учителските?
Дали сте чули, че вече държавната годишна субсидия за Главното мюфтийство ще е 6 милиона лева, при положение че досега общата субсидия за всички вероизповедания в България беше около 5 милиона?
Дали сте чули, че Българската православна църква вече ще получава държавна субсидия, забележете – между 15 и 43 милиона лева годишно?
А дали сте чували, че по Конституция „религиозните институции са отделени от държавата“? Нищо. По новия закон за вероизповеданията Мюфтийството и Православната църква ще получават по 10 лева държавна субсидия на вярващ.
Всъщност, въпросните задължения на Главното мюфтийство бяха опростени, благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС, и благодарение на осигурения кворум от Патриотите. Отделен е въпросът може ли Народното събрание да опрощава борчове.
Не стига, че ГЕРБ и ДПС имат спестени общо 25 милиона от държавната субсидия, тоест от нашите пари, а сега искат да ни вземат още 8 милиона.
Въобще, уважаеми зрители, не мислите ли, че ни стрижат като овце, а ние просто си седим и блеем?
И между другото, видях една идея в интернет. Не може ли държавата да плати кувьозите за децата, че са по-спешни, а ние да събираме капачки за мюфтийството?“ – коментира Слави Трифонов.

Цялото предаване от 12 март 2019 г.