enbg

Коментар за продажбата на ЧЕЗ

26.2.2018 | коментара

Тагове:

В предаването от 26 февруари 2018 г. Слави Трифонов коментира сделката за българския бизнес на ЧЕЗ:

„От три дена основната тема е, меко казано, странната продажба на ЧЕЗ. Продажба, която засяга не само енергийната сигурност на страната, но засяга и пряко около 3 милиона българи. По тази тема се говори навсякъде (…) в момента, но аз обичам фактите. Затова ще ви кажа няколко факта.

Първи факт.
На 22 януари, тази година, на неофициална визита в София дойде министър-председателят на Чехия – Андрей Бабиш. Той е вторият най-богат човек в Чехия със състояние от близо 3 милиарда евро. Интересното е, че малко преди неговото посещение му беше свален имунитетът, заради разследване за измами с еврофондове. Още нещо. Същият този Андрей Бабиш, преди да стане премиер, беше министър на финансите, а чешкото министерство на финансите е принципал на ЧЕЗ.

Втори факт.
Миналият петък, 23 февруари, ЧЕЗ – България беше продадена за 626 милиона лева, а ЧЕЗ има и заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, в размер на 227 милиона лева. При продажба на компанията, заемът веднага става изискуем. Така общата цена на сделката набъбва до около 853 милиона лева.

Трети факт.
Купувач на ЧЕЗ за тази огромна сума е фирма „Инерком Груп“, с управител Гинка Върбакова. Всички фирми с наименование „Инерком“: „Инерком България“, „Инерком Инвестмънтс“, „Инерком Про“ и „Инерком Груп“ са нейни и на мъжа й и имат общо персонал 20 души, и са създадени с по 50 хиляди лева капитал. Забавен факт е, че към момента фирмата „Инерком Инвестмънтс“, която се явява собственик на другите „инеркоми“, дори не се води регистрирана по ДДС.

Четвърти факт.
Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за българския бизнес на ЧЕЗ, до неотдавна не са можели да си обслужват банковите кредити. Срещу тях има три изпълнителни дела. Техни имоти са били под възбрана и след това продадени, заради необслужвани дългове. Семейството има и дългове към НАП, които все още се водят висящи.
Справките показват, че новият собственик на ЧЕЗ – Гинка Върбакова, декларира загуби в последните години. Самата тя обяснява, че акциите на фирмата й, основана през есента на миналата година, с 50 хиляди лева капитал, ще станат гаранция пред банката.
Въпреки тази лоша кредитна история, Гинка очаква да получи кредит от стотици милиони евро от неизвестна банка.

Пети факт.
Днес председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски заяви, че в момента има иск от страна на ЧЕЗ за стотици милиони към България. Много вероятно е ЧЕЗ да спечели това дело. Новият собственик на компанията ще наследи това обезщетение.

Уважаеми зрители, ние не сме специалисти, но сме нормални хора. Нормални граждани на тая държава. И като такива, всички разбираме, че в тая история нещо не е наред. За всеки нормален човек тук нещо ужасно мирише. Направо смърди. Да, ние с вас може да сме нормални граждани на тази държава, но тя не е нормална.“ – каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 26 февруари 2018 г.