enbg

Коментар за отнетия автомобил на омбудсмана Мая Манолова

5.11.2018 | коментара

В предаването Слави Трифонов коментира решението на финансовия министър Владислав Горанов да отнеме служебния автомобил, с който пътува Мая Манолова. Решението е обосновано с реформа в НСО.

„Ще коментирам нещо, което ми направи впечатление от последните няколко дни. Нали сме актуално предаване. Първо искам само да ви припомня какво плащаме ние на българските депутати, правителство и някои държавни служители. Не знам дали ви интересува, но все пак става дума за вашите пари. Добре е да знаете като плащате нещо на някого, за какво му плащате. В България депутати, министри, шефовете на комисии, било то в парламента или в министерствата, имат предвиден бюджет за служебни коли. Имат автопарк от служебни коли и шофьори. Не е тайна, че голяма част от тези коли се ползват от депутати, служители, шефове на комисии, от политическия елит – въпросните коли се ползват и като лични автомобили – в събота и неделя ходят на екскурзии, возят си децата на училите, пращат жените на шопинг и ползват шофьорите като лични слуги… Въобще някои държавни служители живеят като аристократи с нашите пари. Искам само още веднъж да ви припомня, че в скандинавските държави техните депутати се движат с велосипеди. … Пък не съм видял скандинавските държави да са изостанали икономически.
Но да се върнем в нашата родна действителност. Значи, разбрахте за какво отиват вашите пари, когато става въпрос за луксозното придвижване на политическия елит – НСО, сирени, сини лампи, охрани, избутване в канавките на обикновените хора… Ей така се движи българският политически елит на ползу роду.

Обаче има един човек, който според министъра на финансите Владислав Горанов, най-много ощетява бюджета на държавата, ползвайки служебен автомобил. И това е омбудсманът Мая Манолова. Според министъра на финансите тя най-нагло ползва кола на НСО, като служебен автомобил. Разбира се той удобно пренебрегва факта, че държавата отказва да осигури бюджет за служебен автомобил точно на омбудсмана. Затова досега държавата е давала кола на НСО, като служебна, а сега й я взима и омбудсманът трябва да ходи пеш. Да ходи. Откъде накъде тя ще има толкова висок рейтинг?! Имаш висок рейтинг – нямаш кола.

Добре бе, уважаеми зрители, ясно е, че този омбудсман е различен. Та ние дори не помним имената на предишните омбудсмани. … Мая Манолова обаче някак изведнъж изпълни със съдържание тази дума – омбудсман. Ходи, бори се, не спира и прави всичко възможно да търси справедливост. Това, с тази кола, е такова жалко заяждане, че направо не знам как да го коментирам. Целият държавен бюджет е опрял до служебната кола на Мая Манолова. Днес я гледах сутринта – ще ходи с влак, с автобус,… във влак да приема хората. Не е добре, господа управляващи, да унижавате така омбудсмана. Първо – защото сте държавни служители и второ – защото така унижавате себе си. И нас, като ваши работодатели. И понеже аз не искам да бъда унижаван по този начин и не искам и омбудсманът да бъде унижаван по този начин, като частен работодател и български гражданин, ще осигуря автомобил и шофьор на омбудсмана, за да може да си върши работата.
Тъй като държавата „това сме ние“, явно трябва да вземем нещата в свои ръце.“ – коментира Слави Трифонов.

Цялото предаване от 5 ноември 2018 г.