enbg

Коментар за отлаганото електронно управление

20.12.2018 | коментара

Слави Трифонов коментира отлагането на електронното управление в страната, за което обаче вече са похарчени милиарди:

„Уважаеми зрители, не знам дали знаете, но според данни на Българската стопанска камара – от 2002 г. до днес България е пръснала около 2 милиарда лева за електронно управление. В резултат на тия пръснати 2 милиарда, електронни услуги предлагат едва 20% от българските администрации. За сведение – за най-доброто електронно правителство в Европа Естония е похарчила 25 милиона евро.

Основна причина за невъзможността ние, българите, да ползваме електронни услуги, предоставени от държавата, е липсата на лични карти с електронен чип. Такава лична карта с чип отдавна трябваше да има всеки български гражданин и той да може да я ползва като електронен подпис. Карти с чип няма, но и двата милиарда ги няма.
Така, да обобщим – нямаме електронно правителство и електронни услуги, щото няма карти с чип.

Сега, какво още нямаме заради липсата на такива документи за самоличност? Дали се досетихте? Фамозната Централна избирателна комисия препоръча електронното гласуване да се отложи, докато не се въведат личните карти с чип. На депутатите тази препоръка от ЦИК им дойде „тамън-тамън“, както пее един рапър, и те с едно гласуване елиминираха конкретния срок, в който да бъде въведено електронното гласуване. Припомням – имаше конкретен срок, записан в закон. Според този закон електронно гласуване трябваше да има на евроизборите през май догодина.
Припомням и друго – на Национален референдум, проведен, забележете – през октомври 2015 година, 70% от българските избиратели гласуваха „за“ електронното гласуване.
Изминаха три години, уважаеми зрители, и никой не иска да се съобрази с волята на българските избиратели, с волята на суверена.

Въобще, българските политици, като чуят „електронно гласуване“, и почват да бегат, бате! Но пък харченето на пари си върви – през май миналата година агенция „Електронно управление“ усвои един милион и половина лева за проект за изграждане на Пилотна система за електронно гласуване. Този проект трябваше да е готов в края на тази година, но от агенцията обявиха, че ще е готов в края на другата година. Евентуално.
Едно от оправданията и тук е липсата на лични карти с чип.“

Слави припомни заглавия от медиите, от които се вижда как върви през годините ангажиментът и обещанието на политиците да има лични карти с чип:

Заглавие 1: „Личните карти с чип от 2017 година, ще подаваме заявления онлайн“
Заглавие 2: „Новите лични карти с чип от 1 януари 2018 година.“
Заглавие 3: „Електронни лични карти – да, но не сега! Отлагат ги за 2019 година“.
Заглавие 4: „Новите електронни документи – най-рано през 2020 година“.

„Уважаеми зрители, Естония има най-доброто електронно правителство, а естонците до ден днешен продължават да си гласуват онлайн. Освен това, не знам дали знаете, но в Исландия написаха Конституцията си по интернет. Гражданите излъчиха партийно независими личности, които да напишат Конституцията. Всичко се излъчваше онлайн, като в реално време всеки исландски гражданин имаше възможността да направи свои предложения.
У нас обаче 16 години не може да се създаде адекватно работещо електронно управление, над 4 години не са достатъчни да се направят лични карти с чип и над 3 години не са достатъчни да се приеме волята на гражданите да има електронно гласуване. Целият свят се развива. … Важно е българите да сме част от технологиите на света. Всичко цикли като забил компютър „Правец“. А защо? Защото, според въпросните политици, така се пазела стабилността.
Уважаеми зрители, уважаеми съграждани, уважаеми сънародници, като слушате всичко това – абе, не ви ли идва да направите нещо?“ – коментира Слави Трифонов.

Излъчен беше и видео материал за партийните субсидии, от който става ясно, че към 40-те милиона партийни пари на влог, през 2019 г. към тях ще се добавят още 32 милиона от субсидии.

Цялото предаване от 20 декември 2018 г.