enbg

Коментар за оскверняването на Мемориала на мира в Хирошима

17.10.2018 | коментара

Водещият Слави Трифонов коментира придобилият широк отзвук инцидент с оскверняване на Мемориала на мира в Хирошима, Япония, при който служители на софийската опера изписаха със спрей „Локо София“ на един от паметниците.

„Мемориалът на мира в Хирошима, уважаеми зрители, е в памет на жертвите от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война. Броят на жертвите от тези бомбардировки е между 150 000 и 240 000 души. И точно там, на мемориала – отиват българи, за съжаление, и със спрей написват „Локо София“. И сега какво може да се каже? Аз какво да кажа? Мога да кажа, че ме е срам. Срам ме е от постъпката на тези двамата, защото и аз като тях съм българин. Обаче сега, на тях няма какво да им казвам, защото ако кажа, ще е нещо много цинично. По-скоро, като всеки българин, съм длъжен да поднеса извинения към японския народ. Защото не всички българи сме като тези двамата и това петно не може да стои върху всички българи. Аз не знам доколко японците ще разберат това извинение моето, до колко от тях ще достигне това извинение, но дори и до един японец да достигне, пак си заслужава. Всъщност, като се замисля, извинението си заслужава и заради паметта към житейската история на точно един японец – Сейго Ямадзава – това е японският самурай, който приема за свой дълг да се бие, забележете – в дивизията на генерал Скобелев при атаката на Плевенската крепост по време на Руско-турската освободителна война, това е т.нар Плевенска епопея. (…)
И сега, аз мислих, мислих какво точно да бъде извинението и реших, че най-доброто извинение от моя страна ще е българите от „Ку-ку бенд“ да изпълнят една японска песен. Но това, уважаеми зрители, не е просто песен. Това е една много специална песен. Тя се казва „Shima Uta“ и е известна още като японската песен на мира. Неин автор е Кадзуфуми Миядзава, който ми е гостувал между другото, тя е написана в памет на жертвите от битката за остров Окинава през Втората световна война между армиите на САЩ и Япония. В японската песен на мира се пее за раздялата между мъж и жена. Раздяла, която не е искана, но не може да бъде избегната“, каза Слави Трифонов.