enbg

Коментар за нивото на справедливост в обществото ни

16.4.2019 | коментара

„Уважаеми зрители, на днешния ден преди 140 години е приета Търновската конституция, която нарежда нова, съвременна България сред останалите цивилизовани държави на европейския континент. Днешният ден е и професионален празник на българските юристи. Затова искам да ви дам малко факти, които будят мисли за нивото на българските юристи и … нивото на справедливост в нашето общество 140 години по-късно.

Миналата година 57-годишен мъж от Смолян бе осъден на 12 години затвор за умишлено убийство, изпълнено с особена жестокост.
Друг случай – заради това, че се признаха за виновни, убийците на таксиметров шофьор от Варна, които го убиват с кухненски ножове, са осъдени на 12 и 13 години затвор.
Друг случай – за 11 отвличания групата на “Наглите” получава присъди от 10 до 18 години.
Друг случай – соченият за “кокаинов крал” Евелин Банев–Брендо е осъден за пране на пари на 6 години затвор, нищо че държавата го пусна да избяга.
Друг случай – корупционният скандал за източване на Еврофондовете, известен като “Батко и Братко“, скандал, заради който бяха спрени евросредствата, завърши с оправдателни присъди.
В същото време вчера Специализираният съд осъди на първа инстанция бившия кмет на Младост, забележете – на 20 години затвор.

Значи при 11 отвличания – максимум 18 години, за убийство – 12 години. А за подозрения за поискан подкуп – 20 години!

Тук ще цитирам бившия министър на вътрешните работи и настоящ адвокат Емануил Йорданов, който каза: “Ако Иванчева и Петрова бяха убили Ваклин, щяха да получат по-ниски присъди.”
Това тотално разминаване в критериите на българската съдебна система напълно основателно буди мисли не за справедливост, а за поръчкови присъди.

Аз не знам дали Иванчева е виновна или не. Това ще стане ясно, вероятно когато напълно завърши делото. Но знам, че това тотално несъответствие, между престъпление и наказание, хвърля сянка върху справедливостта на цялата правосъдна система и ни кара да се чувстваме тотално пренебрегнати от справедливостта.
Уважаеми зрители, замислете се, ако няма справедливост, защо изобщо живеем в тази държава?!
Така че, честит професионален празник на независимия, обективен и безпристрастен български съд.“ – каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 16 април 2019 г.