enbg

Коментар за напрежението и протестите в Асеновград

3.7.2017 | коментара

От седмица в Асеновград има напрежение и протести срещу ромското беззаконие в града. Повод за протестите е инцидент, при който треньори и деца от отбора по гребане в Асеновград бяха нападнати и бити от група роми. Вижте как водещият Иво Сиромахов коментира случващото се.

„Уважаеми зрители, фактите от протеста в Асеновград са известни на всички. Като оставим настрана конкретния повод, истинската причина за подобни размирици е съвсем друга. Причината е, че повече от 20 години българските политици, независимо от коя партия са, всички те толерират циганския етнос, защото циганите са избиратели. Избиратели, които лесно могат да бъдат купени и манипулирани. Заради това на циганите над 20 години вече им е позволено безнаказано да не плащат ток, да не плащат вода, да пътуват безплатно в градския транспорт и в железниците, да строят незаконни къщи, където им хрумне, да се издържат от социални помощи, кражби и криминална и всякаква дребна престъпност. И когато законът е така грубо погазван от политическата класа, съвсем естествено е да възникне справедлив гняв. Защото гневът на българите от Асеновград и на всички българи, от където и да било, е напълно справедлив и той не е насочен само към циганите, той е насочен против системата. Ако всички ние сме граждани на тази страна, законите трябва да важат за всички, независимо от това дали са българи, цигани, турци, арменци, евреи или хора от какъвто и да е етнос. А ако за някой не важат, тогава справедливостта под една или друга форма излиза извън държавата. И за това е виновна държавата, не са виновни хората. Ако българските политици и българските чиновници не започнат да си изпълняват задълженията, ние можем да очакваме подобни конфликти и в Столипиново, и във Филиповци, и в Шекер махала… и въобще навсякъде, където има компактно циганско население, което е свикнало да живее извън закона. Затова сега изглеждат смешни и жалки и ДПС, и Валери Симеонов, които защитават едната или другата страна в търсене на политически дивиденти и изгоди. Ако нещата не влязат в законови рамки, рано или късно всичко ще излезе извън контрол. И тогава ще има много насилие. И жертви ще бъдем всички.

Уважаеми зрители, докато героите на нашето време се казват Перата и Динко с ATV-то, България ще е… нема такава държава!“, каза Иво Сиромахов.

Цялото предаване от 3 юли 2017 г.