enbg

Кой отказва астраган калпак за 20 лева?

13.10.2011 | коментара

12 октомври 2011 г.

Във втора поредна вечер Враца, Монтана и Видин окупираха ефира на „Шоуто на Слави”. Борис Солтарийски, Георги Милчев – Годжи и Краси Радков, в ролята на Гацо Бацов, отново запознаваха зрителите с нравите и обичаите на хората от техния знаменит северозападен край.

Зрителите също се превърнаха в една достойна част от седмицата на северозападната култура с писмата, които бяха изпратили до Борис, Годжи и Гацо Бацов.
Пръв Гацо Бацов прочете писмо, изпратено от арх. Чавдар Спасов от Враца. Разбира се, Гацо не пропусна да добави нещо и от своя цветущ речник към писмото на зрителя:
„Трима приятеле в тридневен запой у дома на единия от приятелите, който е от Кулата, тава е близо до Враца, сега квартал на града. Жената на домакина, с бебе на ръце, в тоа тридневен запой, три дена им принася и ин ги дига, три деня им принася и ин ги дига. Накрая й писнàло и се обръща към мъжа си:
– Отваам на село, да се оплача на макя ти и тава е!
Оня й теглил един сиктир:
– Връй заглава, маний ми са от главата и се оплаквай на кой щеш!
На другия ден жената се прибира от село, с детето пак на ръце. Влиза в къщата, а ония тримата махмурлии, седят, подпират глави и гледат мрачно, да не кажа като ваксинирани кокошки. Мъжът я посреща:
– И к’во каза мама?
А тя:
– К’во каза, к’во каза…? Каза да не пиеш и да не лазиш, оти детето та гледа и не моа прооди!”

Стефка Николова беше изпратила истинска история с група от Вълчедръм, която преди около 40 години била на екскурзия в София. Георги Милчев – Годжи прочете писмото на Стефка Николова:
„…целата група решила да отиде на кино, за тях това било нещо ново. Един човек от групата се забавил и влязъл в салона, след като били угасени лампите. Видял празно место, мушнал се в реда, но не знаел, че седалката се спуска и леко приклекнал, за да не пречи на останалите и да е наравно по височина с другите. Клечал, клечал и по едно време се провикнал с цело гърло в салона:
– Ееей, има ли тука валчадръмчание, бе? Tяхната мама софиянска, мноо издаржат на клечанье, бе!”

Самодейна група „Железничар” от Мездра бе писала до Борис Солтарийски:
„Предложение: Във връзка с излъчения видеоматериал с пръча – певец, сакаме да ви информираме, че въпросният пръч се намира в канцеларията на едно читалище у Монтанско. В момента тоа пръч учи „Море сокол пие” и ще участва в клип, заснето у една прасевна. Пръчът влазя и разфърга лошите налево и надесно в ритъма на музиката…”

След писмата на зрителите, Гацо Бацов разказа още две истории от северозападния край:

„Едно детенце питало дедо си:
Абе дедо, едно време пра’ихте ли френска любов?
Ей, не помна к’во пра’ихме, ама яко ги мандръсааме у главите!”

„Един стар човек поканил комшийката да пра’ат любов. Казал й: „Ше ти дам двайсе лева.” И тя вика: „Ше ода, к’во, тоа дърт човек к’во шъ ми напра’и?” И отива, и човекът там лигавùл я, мъчùл я, натискáл я, гнявùл я, нищо не става: „Не мога.” Земала му двайсетте лева и си тръгва. И тоа старецът и той се преоблякъл, ама се разкопчал и махалото му отвънка. Среща го един старец и му вика: „Ей, затвори ципа, че ше му измръзне главата, бе!” А оня му рекъл: „А, ше му изстине! Яз му бех купил за двайсе лева астраган калпак – той не щеа го носи!”

И тази вечер Борис Солтарийски, Георги Милчев – Годжи и Гацо Бацов не останаха единствените представители на северозападния край. Те си бяха поканили „госке” – скулпторът Ставри Калинов, роден във Видин, и актрисата Елен Колева, родена в Монтана.
Ставри Калинов призна пред водещия Слави Трифонов, че Видин го е вдъхновявал в работата му. Скулпторът е горд и от това, че „най-големият художник в България и на Балканите” Жул Паскин е роден във Видин. Ставри Калинов се съгласи със Слави Трифонов, че северозападният край е „самобитен”, дори допълни водещия като каза, че конкретно видинският край е „самоУбитен”- „самоубил се е.” Според едно проучване, Видин е на последно място „по качество на живот” от всички градове в Европейския съюз, припомниха Слави и Годжи.
Елен Колева, Гацо и Годжи признаха, че Враца и Монтана винаги са били в конфликт. Актрисата сподели, че диалекта в монтанските села най-вече, се нарича турлашки. Тя е запомнила и един израз от селото на дядо си – Митровци: „Майка и дъщеря се карат и майката казва на дъщеря си: „Я че каам на бащу ти да те прибие от бой!” Всички се съгласиха, че в Северозапада обикновено нещата се решават с бой.

Накрая на това предаване, посветено на северозападната култура, Борис, Годжи и Гацо Бацов „преведоха” някои от най-популярните филми на врачански. Ето и как звучат някои от най-емблематичните ленти на врачански диалект:

„Криминале” – „Сбрал са а пунгашор”
„Обичайните заподозрени” – „Язе, тизе, Пешо Чръвара и Джоката с магнета”
„Мълчанието на агнетата” – „На масата след сборо”
„Жената – котка” – „Мачка смръдела”
„Апокалипсис сега” – „Малиии, тия изгинаа”
„Девет седмици и половина” – „Дай му, не го мъчи ма, че ше умре на портата”
„Умирай трудно” – „Пийе и не повръща”
„Великолепната седморка” – „Кой ма с базе сбра”
„Пич, къде ми колата” – „Отиде Москвича”
„Съседка за секс” – „Де тоа късмет”
„Здрач” – „Темница”
„Здрач 2” – „Па темница”
„Непобедимите 2” – „Тия къде отрепаха мрътво море”
„Секс, лъжи и видео” – „Мандръсанйе с подфъргане и скубане под мишниците и магнето до дупка”

Специалните издания на „Шоуто на Слави”, посветени на северозападната култура, продължават в четвъртък и петък!