enbg

Кой как използва проблема с циганите и проблема с новите изтребители?

14.1.2019 | коментара

В предаването Слави Трифонов коментира две актуални теми – проблемът с циганите и избора на изтребители:

„Уважаеми зрители, като музикант, за мен – особено докато бях по-малък, думата “свирене” имаше само едно значение. Чисто музикално. Като пораснах, разбрах, че “свиренето” и конкретно “свирката” понякога нямат нищо общо с музиката, а имат общо с един вид “любовно проявление”.
В това няма нищо лошо, когато става дума за отношенията между двама влюбени, но когато става дума за поведение на учени, актьори, писатели и всякакви други общественици и хуманисти към политици, тогава има леко унизително значение. Сега ще ви дам пример за две свирки от втория вид.

Свирка №1: Проблемът с циганите – проблем, който отново стана актуален, след като български цигани пребиха български командос, грозно и напълно лицемерно се използва от политиците. Точно те, тия, които купуват цигански гласове, точно те, които окрадоха парите за ромското интегриране, точно те, които не прилагат закона спрямо циганския етнос, създадоха това чувство на безнаказаност на циганите. И сега, вместо просто да почнат да прилагат закона, плямпат глупости, с цел да оберат някой и друг глас на предстоящите избори. Но още по-унизително е поведението на 11 български академици, които тези дни изпратиха едно раболепно и угодническо писмо до министър-председателя Бойко Борисов в стил “Царю честити, помагай”. Ако бяха истински интелектуалци и хора със собствено мнение, щяха да са гневни и бесни на управляващите за това, че законът е различен за българи и цигани. Вместо това има послания в стил “Бате Бойко, твоите чорапи миришат най-добре”. Ето затова в България в момента няма морални авторитети, защото тези, които са призвани да бъдат такива, са всъщност жалки лакеи.

Свирка №2: Главният редактор на вестник “24 часа” – Борислав Зюмбюлев, е написал статия по темата за новите български изтребители. Няма лошо, ако статията беше някакъв анализ на факти. Но вътре той излага тезата, че покупката на F-16 за един милиард и 800 милиона лева била, забележете, подарък на американците към българите. Подарък за милиард и 800 милиона лева! Само ще вметна, че Бахрейн, които са в пъти по-богата държава, ще закупят същите самолети на два пъти по-ниска цена. Затова думите на главния редактор на „24 часа“, че американските самолети са, цитирам: “подарък, направен по елегантен начин”, звучат меко казано унизително. Просто тази статия за пореден път доказва тезата, че вестник „24 часа“ съществува само за да хвали и славослови тезите на Цветан Цветанов.
Между другото, от тези самолети ужасно ми писна! … Ще ви кажа как звучи – пожарникар и физкултурник спорят с боен пилот кои изтребители са по-добри. Това е все едно вие, уважаеми зрители, да отидете на лекар и да му кажете “Ти нищо не разбираш” и… да отидете на ветеринар.“ – каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 14 януари 2019 г.