enbg

Клаудия Кардинале, 6 октомври 2015 г.

6.10.2015 | коментара

Великата актриса Клаудия Кардинале гостува в „Шоуто на Слави“. „България е прекрасна страна, най-вече заради хората“ – бяха едни от първите думи, които каза актрисата пред водещия Слави Трифонов.

Световноизвестната италианка Клаудия Кардинале сподели, че е родена в Тунис и първия език, на който е проговорила, е бил френски. Тя не е владеела италианския език дори когато е поканена да участва в първия си игрален филм („Goha” на режисьора Баратие). За своя дебют в киното Клаудия заяви: „Трябваше да играя едно забулено арабско момиче – и това беше първият филм с Омар Шариф, в който аз съм участвала.“

Пред зрителите на „Шоуто на Слави“ Клаудия Кардинале разказа за серията от любопитни случки, с които привлича вниманието на кинорежисьорите. На 16 години тя печели конкурса „Най-красивата италианка в Тунис“ (през 1957 г.) – без дори да е сред участничките. „Дойде един мъж, грабна ми ръката и ме хвърли при тях. И в момента, в който се появих, ме обявиха за „Най-красивата италианка в Тунис“, спомни си кинозвездата. Следва пътуване до Венеция, което е и голямата награда за спечеления конкурс. „В Италия никой не носеше бикини, аз бях по бикини и с арабска туника, и всички ме снимаха. Тогава вече се появиха режисьорите и продуцентите и казаха: „Искаш ли да се снимаш в киното?“ И аз казах: „Категорично не!“ – върна се назад във времето гостенката на Слави. В този момент тя била определена от медиите като „Момичето, което отказва да се снима в киното“. Продуцентите и режисьорите от киноиндустрията обаче били настойчиви, започнали дори да изпращат телеграми на баща й в Тунис. По-късно започва революцията в арабската страна и Клаудия, заедно със семейството си, се мести в Рим. В Италия започва и знаменателната кариера на Клаудия Кардинале, която включва участие в 152 филма.

След като получи комплимент от Слави Трифонов за чара си, голямата актриса довери, че никога не си е правила лифтинг. „Абсолютно не искам. Не можеш да спреш времето“, заяви откровено тя. След това последва разговор за големите й роли и за съвместната работа с великите актьори и режисьори на нейното време. Клаудия Кардинале сподели, че Серджо Леоне, режисьорът на „Имало едно време на Запад“, се е държал фантастично с нея. Кардинале отбеляза, че е единствената жена, която участва в култовия филм на италианеца. По-късно актрисата допълни, че е единствената жена, която участва и в „Професионалистите“ на режисьора Ричард Брукс.

Клаудия Кардинале беше откровена пред Слави Трифонов и за участията си в любовните филмови сцени. По повод на тях Кардинале заяви: „Нищо не се прави на сериозно в киното“. Това обаче, според разказа й, не попречило на съпругата на Хенри Фонда да гледа недоволно зад камерата по време на една любовна сцена между Кардинале и американския актьор.

„С Ален Делон, когато снимахме „Гепардът“, Висконти ми говореше на ухо: „Когато го целуваш – искам да ти видя езика“. Никога не го направих“ – разказа още Клаудия Кардинале, след което довери повече за отношенията си френския актьор Ален Делон: „Той казва, че би могло някога да сме имали любовна история с него – ние станахме митична двойка в киното, но не и в живота.“ Клаудия Кардинале заяви, че се е виждала често с Ален Делон преди няколко години, когато той действително е искал да се самоубие, заради раздялата с жената до себе си. Световноизвестната актриса е категорична, че в живота й е имало един истински мъж, „един единствен“ – бащата на децата й Паскуале Скуитери.

Клаудия Кардинале, която получи и званието „Доктор Хонорис Кауза“ на НАТФИЗ, говори и за работата си с двама велики режисьори – Лукиано Висконти и Федерико Фелини. С тях италианската актриса заснема съответно „Гепардът“ и „Осем и половина“. „С Висконти все едно правиш театър, театрална постановка, докато с Фелини не работехме със сценарий – всичко беше въпрос на импровизация“, каза Клаудия Кардинале, а по повод на Фелини допълни: „Той беше много привързан към мен. Когато трябваше да се снимам в негов филм, той идваше да ме взима от вкъщи. В неговите филми нося своето име – Клаудия.“

В разговора си със Слави Трифонов Клаудия Кардинале сподели още, че обича опасността и издаде, че във филма „Circus World” с Джон Уейн и Рита Хейуърт самата тя е правила всички циркови номера и не е ползвала дубльор.

На въпрос на Слави Трифонов за това кое е най-важното нещо в живота, Клаудия Кардинале отговори, че това е силата: „За да имаш моята професия, трябва да бъдеш много силен, защото ако не си такъв – няма как да знаеш кой си. Когато снимаш много филми и влизаш в ролята на много хора, най-хубавото е да бъдеш другия, другата пред камерата, а в момента, в който се махнеш от сцената – да бъдеш себе си.“

Клаудия Кардинале не пропусна да похвали и екипа на новия български игрален филм „Имало едно време един уестърн“, в който голямата актриса играе самата себе си. Италианката сподели, че много харесва режисьора на филма – Борис Десподов и това, че филмът е бил „изцяло импровизиран“. „Всички хора, облечени като индианци около мен – върнах се толкова години назад“, сподели за емоциите по време на снимките на българския филм Клаудия Кардинале. Слави Трифонов съобщи, че премиерата на „Имало едно време един уестърн“ е на 9 октомври.

В края на разговора Клаудия Кардинале заяви, че дължи своя успех на хората, които са отивали да гледат нейните филми, както и на големите режисьори, които са я избрали. „За мен това беше недоразумение, че станах актриса“, завърши с чувство за хумор великата Клаудия Кардинале.

Цялото предаване от 6 октомври 2015 г.