enbg

Кирил Домусчиев, 20 ноември 2013 г.

20.11.2013 | коментара

Собственикът на ПФК „Лудогорец“ Кирил Домусчиев беше гост в „Шоуто на Слави“ и разказа подробности за успехите на отбора от Разград, който доминира в българския футбол през последните две години. През настоящия сезон отборът впечатли с мачовете си и в Лига Европа, където е първи в групата си, след като постигна победи над ПСВ „Айндховен“, „Динамо“ (Загреб) и „Черноморец“ (Одеса).

Историята на възхода на „Лудогорец“ беше оприличена от Слави на холивудски сюжет. Ето какво разказа Домусчиев за началото на проекта „Лудогорец“: „Обикновено не съм любопитен, но тогава проявих любопитство и това ми беше грешката, може би… Един мой колега говореше по телефона и се заинтересувах защо говори за футбол. В крайна сметка се оказа, че момчето си даваше част от заплатата и намираше спонсори, за да издържа аматьорския „Лудогорец“, тъй като клубът беше фалирал – в този беден град. Това беше преди 4 години. Аз му казах, че ще помогна също, защото ние в града имаме голям завод – работят вече близо хиляда човека там. И им отпуснах 50 хиляди лева. Това момче след една година ме потърси и каза: шефе, първи сме в групата, влизаме във „В група“. След още една година ме потърси и каза: влизаме в „Б“, но ни трябват повече пари…“ Тогава за първи път Домусчиев отишъл и на мач на отбора и видял ентусиазма на хората. Започнал да инвестира в отбора и треньора, направил селекция и „Лудогорец“ влязъл в „А група“, след което две години поред е шампион на България.

Тази година дойде и участието на „Лудогорец“ в групите на Лига Европа, което започна с изненадваща победа срещу ПСВ Айндховен в Холандия. Домусчиев сподели забавна история с президента на холандския тим, която съпътствала победата над отбора с бюджет над 70 милиона евро: „Имах с мен 10-ина клиенти на моя компания – холандци. Поканих ги на мача и всички те бяха с шалчета на Лудогорец. Но си говореха на холандски. След мача президентът на ПСВ толкова се беше объркал, че ме попита – в Разград всички ли говорят холандски…“ До момента клубът е спечелил над 5 милиона евро от УЕФА, заради успехите си в клубните турнири.

На 28 ноември „Лудогорец“ излиза срещу ПСВ „Айндховен“ на стадион „Васил Левски“ в директна битка за първото място в групата. Собственикът Кирил Домусчиев и водещият призоваха всички българи, които обичат футбола, да отидат на стадиона и да подкрепят родния отбор.

Ето и как бизнесменът обясни мотивацията си да помага на футбола: „Запалих се по проекта първо – защото обичам футбола, и второ – защото смятам, че трябва да има доста такива проекти в България. За да може България да има и силен национален отбор, и силно клубно първенство, и всички любители на футбола да се радват.“

Цялото предаване от 20 ноември 2013 г.