enbg

Катя Илиева, 17 септември 2018 г.

17.9.2018 | коментара

За медийното мълчание около ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биру, докато са извършвали разследване за организирана престъпност, Слави Трифонов разговаря с Катя Илиева от ФрогНюз – една от малкото медии, отразили скандалната случка.

Според Слави Трифонов тези събития са не само странни, но и срамни: „Срамно е, защото почти никоя българска медия, с малки изключения, не отрази тази новина и не защити колегите си“, каза водещият и припомни, че в петък около 17 часа българско време за скандалния случай се появява информация в сайта на Ню Йорк Таймс (The New York Times), около 21 ч. новината се появява и във Фокс Нюз (Fox News), тя е водеща новина и в почти всички румънски медии.

Катя Илиева сподели, че изнесената от сайта „Биволъ“ информация за ареста поражда в нея недоумение дали е истина или не и „дали сме в България, или в Турция“. Журналистката не е допускала, че може да се стигне дотам – да се арестуват журналисти, подали сигнал, свързан с разследване на корупция на най-високо ниво.

Слави Трифонов припомни искането на шефа на ГДБОП – Ивайло Спиридонов на извинение от арестуваните журналисти и от bTV за това, че са излъчили телефонен разговор по случая, което Катя Илиева коментира по следния начин: „Той иска извинение за това, че журналистите си вършат работата, аз такова чудо не съм виждала. Познавам Ивайло Спиридонов лично и смятам, че са го набутали в един много кофти сценарий. Защото за това трябва да отговаря не Ивайло Спиридонов, а Младен Маринов. И ще ви кажа защо – по простата причина, че когато има координирани действия на две или повече служби, отговорност носи главният секретар, бъдещ министър Младен Маринов“.

Илиева, опирайки се на изнесените данни от главния прокурор за нарастване на престъпността, постави въпроса на какво основание Маринов е заслужил да стане министър. Тя призова Младен Маринов да каже „вярно ли е, че той е герой на Мето Илиенски, така както твърди Осман Октай“. Според нея президентът Радев дава тактичен знак, че нещо се случва. На въпроса на Слави Трифонов дали това е причината той да не подпише указа (за назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи, б.р.), Илиева отговори с думите: „Той не ни казва истината… Това ни е голям проблем, че не казваме истината“. Тя още веднъж настоя Маринов да каже дали е вярна информацията от медиите, че той е бил гард на Мето Илиенски. Журналистът на ФрогНюз смята, че е изключително важно всички да научат „с какво този човек е заслужил да бъде министър“. Илиева припомни, че по времето, когато той е бил шеф на столична полиция, тя е заемала едно от последните места по резултатност.

На въпроса защо медиите не са излезли веднага да защитят своите колеги, Катя Илиева отговори: „Каква разследваща журналистика в България, като този, който се осмели да направи нещо, или му образуват дела, запорират му сметки, унижават го… Аз мисля, че повечето медии в България просто са наведени. (…) Колегите просто гледат да не сгрешат, защото като сгрешат и настъпят „руска мина“…, ще излязат от обсега на медиите, няма да могат да си намерят работа, защото някой друг решава какво, къде и как да работи“.

Цялото предаване от 17 септември 2018 г.