enbg

Калина Бонева и Виктор Асенов, 14 февруари 2018 г.

14.2.2018 | коментара

Калина е на 20 години, Виктор – на 22. Двамата са незрящи и гостуваха в студиото, заедно със своите кучета-водачи, порода „Лабрадор Ретривър“. Двамата са студенти в Софийски университет – тя е втори курс Психология, а той – четвърти курс Социална педагогика.
Калина и Виктор са учили в различни масови училища в София. Запознават се благодарение на своята ресурсна учителка, която им разказвала един за друг и им разменя контактите с цел да обменят опит. Това се случило, когато двамата били на 14 и 16 години и по това време нямали кучета. Три дни след като се запознали, Виктор отишъл в дома на Калина. След пет дни пък той я поканил и тя отишла в неговото училище. Оттогава двамата са заедно, а вече са и сгодени. Обичат да правят всякакви екстремни неща – катерят върхове, влизат в пещери, скачат с парашут.

Двамата споделиха, че сега, когато имат кучета-водачи, всичко е различно. „Улиците станаха по-гладки“, каза Калина и обясни, че кучетата заобикалят препятствията. По-лесно се гони и автобус, сподели младото момиче. По думите й кучетата са социални магнити. Преди хората не са ги заговаряли, имало по-голяма бариера, като ходели с белите бастуни, а сега влизат в контакт. Според нея интеграция на хората с увреждания ще настъпи тогава, когато и хората с увреждания, и останалите хора могат заедно да се смеят на проблемите. Калина и Виктор споделиха, че се чувстват изолирани в случаи, когато искат да се пошегуват например с виц за слепи, а околните реагират дистанцирано.

Когато е малка Калина сама избира да учи в масово училище. Губи зрението си на 10 години, дотогава можела да чете с лупа, можела да рита мач с момчетата. „Нямаше никакъв проблем с това. Не съм го приемала тежко или нещо подобно, напротив“, сподели спомените си Калина и призна, че първо много се зарадвала. „Вече можех да имам право на куче-водач, след това започнах да се доказвам на всички – на учители, на съученици, биех се в училище, за да показвам, че не съм нищо по-различно. С учителите постоянно се спореше, че аз мога да се включвам във всичко – рисувах в часовете, правех схеми на листове и какво ли не още. Абе, не се давах общо-взето“, каза борбената млада дама.

Виктор не вижда по рождение и до 5 клас е учил в училището за слепи в София, после в масово училище до 12 клас. Той си спомни, че в масовото училище се променили някои неща – разбрал, че хората „няма винаги да обръщат внимание“, разбира и че „за да имаш контакти, трябва ти сам да ги търсиш“.

Проблемите на незрящите в ежедневието притесняват Калина и тя признава, че приема нещата „малко по-трудно“. „Като ме напсува примерно шофьор на градския транспорт, аз после го изживявам 2-3 дена“, сподели тя, а водещият Слави Трифонов изрази своето недоумение защо човек може да обиди някой, който е незрящ.

Въпреки, че кучетата-водачи са техните очи, на много места в ресторанти и хотели им се случва да не биват допускани. Младите хора споделиха, че като цяло хората все още не са наясно, че „това куче нито хапе, нито ще изяде някого, ако случайно някой го докосне“. „Всякакви такива странни неща сме чували. Вече нищо не може да ме учуди, но все пак – всеки път по един и същ начин реагират. Когато ми кажат „не може да влезеш тук с кучето“, аз се чувствам все едно са ме изгонили лично“, сподели Калина.

Виктор разказа, че в Закона за интеграция на хора с увреждания се казва, че тези хора имат право да се движат с кучета-водачи или кучета-асистенти. Гостите отговориха на питане на Слави, че ако имат възможност, биха променили няколко директиви, които се отнасят за хотелите и ресторантите. „Според мен просто трябва да се вкарат в наредбите, които са специално за конкретния бранш – било то автобусен превозвач или хотелиерски бранш, или каквото ще. Защото тях законът за интеграция на хората с увреждания много не ги интересува“, изрази категорично мнението си Калина.

На въпрос на водещия какво биха направили, за да може хората като тях да се чувстват по-добре, Виктор отговори, че правят обучения на учениците в училищата. Калина поясни, че започнали да правят това, след като неговото училище не го допуснало с кучето му. Директорката се притеснявала, че може нещо да направят на кучето, че то може да реагира остро, че може да има проблеми с родителите. Оттам тръгнало да се правят обучения по училищата. „Отиваме в училище с кучетата, на място в училище, което ни е приело, разбира се“, поясни още Калина.

Когато са на връх Мусала, Виктор предлага на Калина да се оженят. Тъй като предпочитат нещата да стават спонтанно и още не им е дошла музата, не са определили дата за сватбата. Слави обаче им обеща, когато това стане, той и „Ку-ку бенд“ да отидат и да ги забавляват на тържеството им.

Цялото предаване от 14 февруари 2018 г.