enbg

Как депутатите гласуваха партийната субсидия да остане 11 лева

1.12.2016 | коментара

24 дни след провеждането на националния референдум, в който участваха повече от половината български избиратели и две трети от тях – два милиона и половина казаха „ДА“ и на трите въпроса в допитването, днес в парламента по време на гласуването на бюджета за 2017 година партиите, без никакво обсъждане, гласуваха отново да получават по 11 лева на глас.

„Няма по-ясна демонстрация от това, че не им пука и че няма да зачетат волята на народа“, коментира Слави Трифонов. Той каза още, че „страхът и ужасът им“ от резултатите на референдума вече придобива комични окраски и подкрепи казаното от него с думите на „един доказал се през годините като приятел на истината“ професор Близнашки: „Някой трябва да се изправи срещу Слави и да каже „Достатъчно“. (…) Абсурдно е шоумен, татуиран от главата до петите, да прекроява политическото пространство“. Слави изказа своето съмнение към „експертното“ изказване на проф. Близнашки запита неговите татуировки ли правят лош референдума, подкрепен от три милиона и половина българи. „Ако трябва да вляза в малоумната реторика на Близнашки, бих казал – професоре, ако си беше татуирал имената на всички партии, на които си слугувал, нямаше да ти стигне мястото по кожата. А между другото, ти имаш много кожа“, каза Слави.

Слави обърна внимание и на изказването на „друг експерт по всичкология“ – Андрей Райчев, който е заявил, че за щастие този парламент няма време да направи промените в избирателната система и е определил като обнадеждаващо, че в партиите има консенсус срещу мажоритарната система.
„Прав е господин Райчев. В партиите наистина има консенсус срещу мажоритарната система. Ами, то нали затова имаше референдум? В партиите има консенсус срещу мажоритарния вот, но в народа има консенсус за мажоритарната система. Кой е правият за господин Райчев? Разбира се този, който дава парите. Все пак една учителка с 400 лева заплата не може да си поръча социология“, коментира Слави.
За финал той се обърна към властимащите: „Колкото и да си завирате главата в пясъка за резултата от референдума, задникът ви е винаги на открито.“

Цялото предаване от 1 декември 2016 г.