enbg

Какви хора са тези румънци?

28.5.2019 | коментара

В началото на своя коментар Слави Трифонов разказа за силното впечатление, което му направило изпълнение на румънска певица, която той помислил за нова латиноамериканска звезда.

„И си казах – защо бе? Защо румънците така правят? А защо ПРИ нас не става така? Може би причината е във всичко останало, което го има в Румъния, а у нас го няма.

Ето нещо, което има там. И така, вчера Върховният касационен съд на Румъния окончателно осъди лидера на, забележете, управляващата в момента Социалдемократическа партия. Осъди го с ефективна, а не условна присъда, на три години и половина затвор заради “подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.” И днес той вече е в затвора. Пояснявам – лидерът на управляващите в Румъния Ливиу Драгня е еквивалентът на лидера на нашата управляваща партия. Можете ли да си представите у нас съдът да осъди лидера на управляващата партия на три години и половина затвор? И то, докато е на власт?! Аз не мога.

Още нещо, което го има в Румъния, а у нас го няма. В неделя и у нас, и в Румъния имаше избори за Европейски парламент. Но в Румъния имаше и референдум с въпроси срещу корупцията. Това само по себе си не е възможно у нас – референдум срещу корупцията. Но по-интересното е, че за да е валиден румънският референдум, трябваше да има, забележете, 30 процента избирателна активност. А у нас, когато проведохме референдума за смяна на политическата система, активността беше над 50 процента. Но той е невалиден. Значи в Румъния 30 процента и е валиден, в България – над 50 процента и е невалиден. Е, какви хора сме ние, какви са тези румънци?!
Ето затова румънците правят такива песни. Защото има свобода, морал, инициативност и върховенство на закона!“ – коментира Слави Трифонов.

Цялото предаване от 28 май 2019 г.