enbg

Йордан Камджалов, 9 март 2018 г.

9.3.2018 | коментара

В предаването гостува диригентът Йордан Камджалов. Той е единственият чужденец, избран единодушно през 2011 година с пълен консенсус за Генерален музикален директор и Главен диригент на културния център в Хайделберг. Неговите сезони са най-касовите в историята на операта. Избран е от Лондонската филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация. С впечатляващите си изяви на три континента, Йордан Камджалов е определян от европейската преса като „един от най-ярките диригенти от своето поколение“.

„В България има хора, които не могат да бъдат намерени никъде по планетата. Наистина. Има едни пет човека в България, може да са едни десет, или дори трима, заради които си струва човек да продължава да работи. България е страна на абсурдите и на феномените. В България може да станат най-уникалните неща и най-вредните неща. Мисля, че изцяло въпрос на личен избор е в кой сегмент да попаднем. България е покъртително място – много страдащо, но и много възвисяващо.“ – каза в предаването Йордан Камджалов.

Йордан Камджалов ще дирижира „Симфония на скръбните песни“ на Гурецки с Лиса Джерард и „Genesis Orchestra“ на 14 март 2018 г. в Зала 1 на НДК.

Цялото предаване от 9 март 2018 г.