enbg

Йордан Йовчев с грандиозен бенефис в „Арена Армеец“

8.1.2013 | коментара

Най-големият български гимнастик Йордан Йовчев беше гост в „Шоуто на Слави“ два дни след имения си ден и разказа подробности за предстоящия си бенефисен спектакъл и амбициите си за бъдещето на българската гимнастика. Бенефисът на Йордан Йовчев ще бъде на 23 февруари в зала „Арена Армеец“ и в него ще участват олимпийски шампиони от последните олимпийски игри, също и световни шампиони. Шоуто ще продължи 85 минути и ще включва изпълнения на художествена гимнастика, аеробика, акробатика, батут, скокове на пътека и всички останали гимнастически спортове.

За края на активната си спортна кариера Йовчев каза: „Като се замисля, ми е мъчно, същевременно има дни, в които въобще не ми липсва. Наясно съм с това, че рано или късно трябва да свършиш и то по един добър начин. Аз чувствам, че съм изчерпан отвътре, няма какво повече да дам – не мога да стана олимпийски шампион, не мога да върна с годините назад и е време да спра.“ Ето как гостът описа в няколко изречения спортната си кариера, донесла на България толкова медали и успехи: „Не съм го планирал, нито съм залагал, че ще участвам на шест олимпиади, всеки един следващ ден съм искал да стана по-добър, да се представям добре. Една минава – не правиш нищо. Идва втора – виждаш, че има някакъв шанс, на третата става все по-добре, стигаш твоя пик или твоя момент и после бавно се отливаш от високото спортно майсторство.“

Сега Йовчев е избрал да остане да работи в България, за да върне традициите, които страната ни е имала в спортната гимнастика и да създаде новите ни гимнастици. Амбицията му е да предоставя по-добри условия и на децата, и на родителите им, и на треньорите. Гостът уточни, че за да се занимава едно дете сериозно със спортна гимнастика, то трябва да започне от 5-6 годишна възраст, защото там се виждат важни качества като гъвкавост и координация. „Искам да възродим гимнастиката, защото сме имали олимпийски шампиони, имаме деца, които имат желание да го правят, трябва да направим бази, трябва да се дадат по-добри условия на треньорите и естествено, можем да чакаме резултат – като работим.“ – завърши Йордан Йовчев.