enbg

Йорданка Благоева, 26 февруари 2019 г.

26.2.2019 | коментара

Гост в предаването беше легендарната българска атлетка Йорданка Благоева. Тя представи биографичната книга „Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха“.

Йорданка Благоева е носител на 5 световни рекорда в скока на височина, олимпийски вицешампион от игрите в „Мюнхен 72“ и носител на бронзов медал от „Монреал 76“, европейски шампион в зала от 1972 г.

Идеята за биографичната книга, чийто автор е Юлия Пискулийска, се ражда след излъчването на документалния филм „Отвъд скока“ преди две години. След като филмът е приет много добре в България и запознава младите хора със стила коремно-претъркалящ, той има успех и в Япония и сега там във всички училища ще бъде разпространено английското копие. Филмът ще бъде ползван и за Олимпиадата през 2020 г., която ще бъде в Токио.

За пръв път стилът Фосбъри-Флоп е показан в Мексико през 1968 година, но дълго време след това скачачите продължават да скачат коремно-претъркалящ се, разказа Йорданка Благоева. Атлетката обясни, че Фосбъри е по-рационален стил – може да се развие по-голяма скорост при засилването и да се направи по-добро постижение. За скачачките пък е важно да са по-високи – сега са над 185 см.

Легендарната ни атлетка има пет световни рекорда. В студиото тя разказа с вълнение интригуваща история от Олимпиадата в Мюнхен`72 година, когато „битката между двата свята“ е много сериозна. За финални опити в сектора остават тя и Майфарт от Западна Германия, като и двете събарят два пъти летвата на 188 см и я скачат от трети опит. Българката закача леко летвата и когато почти се е облякла, й казват, че няма да продължи, защото летвата е паднала. Целият стадион изревал, спомня си атлетката. За съжаление всички, включително камерите, следят нея, а не летвата, която пада 17 секунди след скока й. По-късно, заради този случай, правилникът е променен. От френското списание L’ÉQUIPE правят скандал, а от българска страна няма реакция. Йорданка Благоева сподели, че година по-късно искали да й покажат видео материал, на който се вижда, че един западногермански журналист рита стойката и летвата пада. Това обаче не бил единственият прецедент на тази олимпиада – Диана Йоргова става втора на копие след германка, с разлика от само един сантиметър, по същия начин при мъжете германец побеждава руснак. Треньорът на Благоева не е доволен и търси реванш в следващо състезание. Така 20 дни след олимпиадата, на 24 септември 1972 г., в Загреб Йорданка Благоева поставя световен рекорд със скок от 194 см.

Босоногата Кралица си спомни и за най-хубавото си състезание – в Ротердам в зала – там става европейска шампионка със световен рекорд от 192 см и бива обявена за най-добра атлетка в Европа. На другия ден вестниците писали „Българската роза покори холандските лалета“.

Интересни факти се крият зад заглавието на книгата. Йорданка Благоева разказа, че е наречена Босоногата Кралица, защото обичала да ходи боса и един треньор започнал да я нарича така. Важна особеност е и, че високият скок се скача с по-дебел шпайк на отскачащия крак, а на маховия крак обувката трябва да е много лека. Тъй като в първите години нямало подходящи обувки, тя скачала боса с маховия крак. Шегува се, че едва години по-късно, когато се появяват много по-леки и ефирни шпайкове, тя се превръща в Обутата Кралица.

Цялото предаване от 26 февруари 2019 г.