enbg

История за децата, които минават през огъня

15.2.2018 | коментара

При своето гостуване в рубриката „Нещо лично“ Теодора Арменкова говори за своята работа като болничен учител, който се занимава с деца с онкологични заболявания. Теодора Арменкова разказа, че днешният ден – 15 февруари, е международен ден за подкрепа на децата, болни от рак и техните семейства. „На този ден се опитваме да кажем на обществото, че има такива деца, да кажем, че има едни семейства, които не трябва да бъдат сами в тази битка, че има семейства, които са загубили децата си, което е най-страшното, което може да ти се случи, и има такива, които са минали през битката и са оцелели“, каза Теодора. Тя смята, че държавата не прави достатъчно и че детското здравеопазване трябва да стане приоритет номер едно.

Теодора Арменкова носеше със себе си Златна панделка – символ на подкрепата за децата с рак. Цветът е избран от родители, каза Теодора, защото „златото е ценен метал, като децата, и златото минава през огъня, както нашите деца минават през огъня по време на лечението“.

Теодора сподели, че децата влизат много внезапно в болницата и са дезориентирани. Обичайно първият им престой в болницата е около 40 дни. Много трудно е и на родителите им. Историята, мултиплицирала се многократно през годините, е още от началото, когато Теодора започва да работи като болничен учител. Когато детето трябвало да си тръгне, майката се обърнала към Теодора с думите: „Добре, че беше ти, защото имах чувството, че ще умра, ти ми върна вярата, че нещата ще се оправят“. Тогава Теодора си дава сметка, че наистина „става“ за тази работа. Песента, с която свързва тази история, е „Million Years Ago“ на Адел.