enbg

Интервю с Кристиян Сверисон

1.7.2013 | коментара

Кристиян Сверисон е мениджър на Гергана Червенкова и директор на „Глобал Сървисис“. Бил e търговски директор на най-голямата фармацевтична фирма в България.

Работодателят на Гергана заяви пред камерата на Кулеков, че не разбира какво се случа. „В САЩ решават да проверят една аптека, която според тях продава и отпуска медикаменти с контролирани субстанции, без легални рецепти. „Юромедонлайн“ /сайтът/ не може да издава рецепти, това го правят лекарите.“ – заяви г-н Сверисон. Той беше категоричен, че фирмата не продава лекарства, а само свързва аптеката със сайта и следи да бъде уредено плащането. Ако аптеките не работят професионално, това е тяхна отговорност, добави още Кристиян Сверисон.

По думите на Сверисон, според него и приятелите му в България, българските власти са искали да угодят на американските си партньори: „В този случай един американски окръжен прокурор открива българско име в транзакция с американска аптека, която те считат за нелегална и си казва: „О, тук има пръст мафията! Попаднахме на ужасна конспирация с българска следа в нея.“ Нека си кажем нещата с истинските им имена. България досега не е имала кой знае какъв успех в разследването и издаването на присъди за незаконна дейност, нали?“ По-нататък г-н Сверисон припомни, че докато е живял в България, е бил свидетел на регулярно случващи се убийства на мафиотски босове, без от това да последват арести.

„Сега името на невинен човек, който може да бъде открит без никакви проблеми, направо им е поднесено на тепсия. Не е никакъв проблем да я арестуват показно пред телевизионния екип. Могат да я наричат трафикант на наркотици. Това е лесен улов за тези специални следователи.“ – така коментира ситуацията Кристиян Сверисон. Той подчерта още, че „Юромедонлайн“ е поискала от своите адвокати да попитат защо американските власти не се обърнат към тях. Сверисон добави, че това е английска фирма, регистрирана в Англия и работеща легално. „Лесно е да се намерят нейните собственици и директори. Само трябваше да ни попитат и ние щяхме да им кажем всичко това.“ – позова се на фактите мениджърът и уточни, че никой не си е направил труда да ги потърси.

Кристиян Сверисон бе категоричен, че разследващите се позовават единствено на имейл адреса на Гергана. По думите му, дейността на фирмата е прозрачна и ако американските власти са разследвали връзката между американската аптека и „Юромедонлайн“, тогава са щели да попаднат на неговия имейл адрес. „Очевидно, според тях, мен не могат да ме хванат толкова лесно. Може би нашите договори за екстрадиране да са по-сложни.“ – бе коментарът на исландския гражданин.

„Важното е, че Гергана е невинна“, подчерта Сверисон и обясни, че тя е счетоводител, финансов контрольор, който изготвя отчети, които изпраща първо на аптеките, а след това и на директорите на „Юромедонлайн“.

От изявлението на Кристиян Сверисон стана ясно, че Гергана никога не е имала достъп до която и да била банкова сметка на „Юромедонлайн“. Тя е можела единствено да следи движението по сметките. „Ясно е, че не може да е извършила това, в което я обвиняват.“ – категоричен бе директорът.

Сверисон сподели, че още в началото на случая от фирмата предлагат да се срещнат с прокурора и да обяснят „това безумие“, но от американска страна не били заинтересовани. Той показа официална клетвена декларация, която е подписал и изпратил в американския съд. Декларацията е в обяснение на това коя е Гергана и че не е човекът, когото търсят. „Но те не го взеха под внимание, не знам защо“ – с тъга отбеляза Кристиян Сверисон и изрази надеждата си Гергана да получи полагаща се компенсация за случилото се.

Цялото предаване от 1 юли 2013 г.