enbg

Интервюта от отвъдното и бъркане в носа – още два приоритета на „Жълтата гостенка“

21.10.2011 | коментара

В „Жълтата гостенка“ тази седмица сценаристите Иво Сиромахов и Драгомир Петров „похвалиха“ „жълтата преса“ по няколко направления. Според Драгомир Петров в някои заглавия на жълтата преса са спазени основни журналистически принципи, а Иво Сиромахов смята, че жълтите издания в България имат голям принос към световната журналистика с нещо уникално – интервютата с покойници.

Иво Сиромахов започна прегледа на заглавията, воден от „личното си огорчение“. Сценаристът се обърна към водещия Слави Трифонов с думите: „За пореден път си направил нещо, за което не си събрал кураж да ми го кажеш в очите, а ми го съобщаваш чрез медиите, както беше с уволнението. От вестниците научих, че съм уволнен. Ама виж колко съм нагъл – продължавам да идвам на работа.” С тези си думи всъщност Иво Сиромахов анонсира следното заглавие от жълтата преса:
“Слави издига Иво Сиромахов за кандидат кмет на София”
„Може ли това да ми го казваш два дена преди изборите? Аз сега кога да правя кампания, кога да се корумпирам?” – попита иронично сценаристът.

„Пет са основните въпроси, които един журналист трябва да зададе, когато пише една новина. Това са въпросите – кой, кога, къде, защо и как“, това заяви Драгомир Петров и показа заглавие, което е спазило този важен журналистически принцип. Под снимка на певеца Тони Стораро жълт вестник е написал:
„Певецът си бърка в носа пред 50 души“
Още в заглавието е отговорено на въпроса „кой“. След това сценаристът цитира и част от статията – „Неудобен твърд секрет, заседнал в обонятелния орган на чалгаджията, му създаде известни неудобни усещания в края на сватбата в ресторант …, по време на сватбата на Николета и Валери.“ Драгомир Петров „защити“ автора на статията, защото в материала е даден и отговор на въпросите „защо“ („бърка в носа“, заради „неудобен твърд секрет“), „кога“ (по време на сватбата на Николета и Валери) и „къде“ (в ресторант на сватбата на известната двойка).
Драгомир Петров даде доказателство, че авторът е отговорил и на петия въпрос „как“, като цитира следния пасаж от статията: „Явно преценил, че приглушената светлина ще го прикрие, Тони забучи показалеца на дясната си ръка в дясната ноздра и след 15-секундно ръчкане извади от нея досадния сопол. Последва жест, с който секретът се озова на пода. А след него Тони щипна с показалеца на съседния си пръст бузката на жена си Валя.“

Иво Сиромахов говори и за „мръсния“ подход на авторите на статии в жълтата преса, които умишлено избират подвеждащо заглавие, за да могат да си продадат „миризливия текст“.
Ето първото такова заглавие:

„Арестуваха Христо Стоичков в Италия, крадял дизел“

Иво Сиромахов попита иронично кого ще си помислим, че са арестували, ако съдим по заглавието. Сценаристът цитира текста под заглавието, от където става ясно, че арестуваният не е големият български футболист Христо Стоичков:
„Христо Стоичков беше арестуван за кражба на 3500 литра гориво в град Реджо Емилия, Италия. Ако вече сте се шашнали, споко – става въпрос за друг Ицо Стоичков, 21 – годишен българин, чието име съвпада досущ с името на прославилия страната ни нашенец.“

Същият подход е използван и в заглавие на ежедневника „24 часа“:

„Пипнаха Лили Иванова, продавала глас за 30 лева“
В статията пише: „Бързо производство за търговия с гласове е образувано срещу 66 – годишната Неврие Исмаилова от Свищов, известна като Лили Иванова.“

Иво Сиромахов обърна внимание и на темата за задгробния живот, която често присъствала в жълтата преса. Нещо повече – според сценариста нашите жълти издания имат сериозен принос към световната журналистика, защото „правят“ интервюта с умрели хора.

„Контактьорка взима интервю от духа на Андрей Луканов от Отвъдното“
Това заглавие показа Иво Сиромахов и цитира: „Кой ви уби,
г-н Луканов, знаете ли? – пита изпадналата в транс контактьорка. Духът обаче отказва да посочи конкретни имена.“
Коментарът на Сиромахов бе, че Андрей Луканов „даже и от ония свят го е страх да посочи конкретни имена – и там няма защитени свидетели.“

Сиромахов показа и други две „интервюта от отвъдното“:
Тато Живков от Отвъдното: Имам дете от секретарката си
и:
„Цар Борис Трети от Отвъдното: Бог да пази България и Бойко“

Специален гост в „Жълтата гостенка“ тази седмица беше синът на легендарния български певец Емил Димитров. Емил Димитров – син заяви, че рубриката „Жълтата гостенка“ е полезна за всички, които са изяждани, разсичани и поругавани най-вече от т.нар. „жълти вестници“. Той показа някои техни заглавия, които не пожела да опровергава, защото те са „смешни писания“:

„Синът на Емил Димитров работи за Ковачки“
„Богаташи убили Емил Димитров“
„Емил лишил сина си от наследство“

„Всеки у нас може да охули всекиго, без да му се потърси отговорност… Най-лошото е, че народът вярва“, заяви Емил Димитров. За баща си той сподели, че е бил „много естетичен в отношенията си с хората, никога никого не е обидил“.

Слави Трифонов заяви, че лично е познавал певеца Емил Димитров. За него водещият каза: „Беше фантастичен човек. Направи страхотни неща за българската култура и за България.“ Накрая Слави Трифонов обобщи: „И сега имаме две лица – едното са тия гнусни парцали, а другото е това, което казва синът му, и човек, който го e познавал.“