enbg

Инициативни комитети прибират по 40 000 лева народни пари

28.9.2016 | коментара

Слави Трифонов коментира със сценаристите Филип Станев и Александър Вълчев новината, която bTV разпространи, че 23 инициативни комитети, повечето от тях учредени от напълно неизвестни личности, ще си поделят близо един милион лева субсидия от държавата за разяснителната кампания по референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Според Изборния кодекс, всеки регистриран инициативен комитет има право на 40 хиляди лева, за да агитира в медиите.

Ето какво каза Слави Трифонов, коментирайки тази субсидия: „Тъй като ние сме Инициативният комитет, аз и моите колеги, казах веднага да обявят, че ние не желаем да взимаме тези 40 хиляди лева. Защото това са народни пари. Ние имаме телевизионно шоу и правим това нещо с гражданска позиция. Не искаме тези пари.“ Относно новината за учредените 23 инициативни комитети, които ще агитират в медиите, Филип Станев уточни, че всъщност инициативни комитети са общо 37, а не 23, което увеличава общата сума на субсидията от близо един милион на 1 480 000 лв. Бройката се увеличава заради това, че има и комитети на партии, които са се регистрирали за референдума.

По думите на Слави, всички тези комитети са били учредени в последно време, само за да вземат по 40 хиляди лева. „Добре е всеки български гражданин да участва в подобна форма на пряка демокрация, каквато е референдумът. Но тук това не е така, тези хора са създали тези комитети, за да вземат от народните пари – 40 хиляди лева на комитет. Няма друго обяснение и няма друга причина“, отсъди Слави Трифонов.

Филип Станев каза, че сега тези инициативни комитети трябва да сключат договори с медии, в които да правят разяснителна кампания. Според Слави вероятно тези договори се сключват по схемата: „Ние ще ви дадем 40 хиляди лева, вие ни върнете 20 и вие ще вземете другите 20“. Александър Вълчев потвърди, че става въпрос наистина за „бизнес“: „Те надушиха, както винаги в политиката, къде има някакви пари и веднага се спуснаха като хищни хиени да докопат колкото могат повече от нашите пари, парите на хората, да ги вземат и да си ги разпределят“. Филип Станев попита защо в закона не е записано, че българските медии трябва да отпускат ефирно време за разяснителната кампания безплатно. „Защо трябва да плащаме за това“, попита Станев.

Слави Трифонов обърна внимание на факта, че след изборите тези пари трябва да бъдат оповестени публично – ще стане ясно кои хора са взели тези пари и как са ги похарчили. „Значи ние ще знаем кои са тия хора. Аз ще ги знам…“, заяви водещият и завърши с обръщение към въпросните личности: „Ако вие сте достатъчно неморални да направите това нещо и да взимате от народните пари, за да печелите, по поредния гнусен начин, по който взимате по някой лев, ако вие направите това – аз ще знам кои сте. Ще знам кои са тези хора, които са взели от народните пари за нещо, което е една изцяло благородна и морална инициатива. Ще знам кои сте, как се казвате, а ви уверявам, че не познавам човек, който да иска да ми е враг.“

Цялото предаване от 28 септември 2016 г.