enbg

Инициативният комитет ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК за референдума

12.11.2016 | коментара

Инициативният комитет ще обжалва пред съда решението на Централната избирателна комисия за референдума. В петък, след обявяването на решението на ЦИК, Слави заяви пред bTV:
„В случая смятам, че точно Централната избирателна комисия, бидейки в услуга на толкова много политици толкова много години, не е институция, на която може да се има доверие. Има много сигнали от наши доброволци, от наши зрители, участници в референдума, за нарушения, които не са отбелязани в това, което виждам. Затова изчаках, за да се запозная с това, което казва ЦИК и с решението им. По закон аз и инициативният комитет ще обжалваме във Висшия административен съд и ще направим всичко възможно по законов път това решение да бъде премахнато, защото според мен то не е правилно, не е вярно“.
Слави допълни, че няма доверие и на парламента с партиите в него. По думите му трите въпроса от референдума трябва да бъдат приети по начина, по който е изразил волята си суверенът.

„Тук за някакви гласове да говорим, за политически дивиденти, които искат да извлекат партиите – това е толкова прозрачно и за съжаление е толкова неприятно, направо е гнусно. Не мога да го коментирам по друг начин, освен по този, който издават волята си три милиона и половина българи. Тези три точки трябва да бъдат приети по начина, по който ги искат хората“, каза Слави Трифонов.

На въпрос за последващо обжалване пред ВАС, Слави отговори: „По закон обжалването е в 7-дневен срок. Нашите адвокати, които се занимават с това, още откакто сме инициирали референдума, вече работят по въпроса и това, което предполага законът, ще бъде изпълнено, точно както го казва законът. Не се и съмнявам какво ще е решението на ВАС. Те дотук нямат нито един случай да са отсъдили в полза на хората, които подават жалбата. Но пък, откъде дa знаеш. Ще вървя по закон, докато трябва. За да се случи това, което трябва.“

Същата вечер в предаването Слави Трифонов заяви, че е антисистемен играч: „Това, което трябва да се случи, за мен е промяна на системата, а не смяна на играчите.“

В отговор на въпрос на един от доброволците в студито, Слави каза следното: “Според мен мажоритарната система е правилната и аз бих направил всичко. (…) Най-важно е да се променят правилата. Начинът, по който това да се случи, независимо какъв е – дали ще е по законов път или ще е пак по „законов“ път, казвам го в кавички, няма как да го кажа по телевизията по друг начин, но трябва да се промени системата и с мажоритарната избирателна система, и с налагането на правила, да речем, и електронното гласуване, което е от огромно значение, виждате всичките тия опашки. … Със смяната на тези правила нещата ще се променят и аз съм за това – да сменям правилата, а пък след това – каквото сабя покаже – каквото е необходимо.“

„Ясно е, че ЦИК е в услуга на своите господари, на своите началници. Сследващите ходове са също по законов път и много скоро ще стане ясно дали дават резултат и ако не дават, ще стане по друг начин“, каза Слави Трифонов.

– – –

Законността на референдума може да бъде оспорена в седемдневен срок от обявяването на резултата, пред тричленен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок. Решението на тричленния състав може да се оспорва пред 5-членен състав на Върховния административен съд, който се произнася с решение в 14-дневен срок.

Според закона решението от референдума трябва да бъде обнародвано в „Държавен вестник“ от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му от Централната комисия за произвеждане на национален референдум след изтичане на срока за обжалване или след влизането в сила на решението на Върховния административен съд по чл. 24.