enbg

Император срещу гладиатор в „Умна и красива“

24.11.2011 | коментара

Надпреварата между 16-те останали участнички в „Умна и красива“ за нов джип, пълен с книги, продължава тази седмица с третата задача – „Умна, красива и грациозна“. С 2 минути разполага всяка от участничките, за да покаже чрез танц колко е грациозна. Танцовият четвъртък с „Шоуто на Слави“ започна с диско, продължи с танго и ориенталски танци, и завърши със салса.

Първа на сцената излезе Адриана Калчева, която имаше за задача да танцува диско, или „танца на моята младост“, както мило го нарече водещият Слави Трифонов. Изпълнението на Адриана получи добри отзиви от комисията, като Иво Сиромахов се похвали, че диското повдига духа му. „Прекрасна визия, макар да имам известно съмнение, че си одрала някой диско глобус…“, добави сценаристът. Антония Петрова оприличи Адриана на Оливия Нютън-Джон и дори се изненада, че Слави Трифонов не е влязъл в ролята на Джон Траволта по време на танца. „Уникално представяне, много ми хареса, много добре изглеждаш“ – беше мнението на Петрова за танца на Адриана. „Уникален розов бонбон, танцуващ в ритъм“ – продължи с позитивните отзиви Венета Харизанова.

Втората участничка, която танцува диско беше Йоана Георгиева. Под звуците на песента на Ne-Yo “Closer” Йоана заложи на провокативна хореография, която също получи позитивни оценки. „Екипчето“ на Йоана накара Венета Харизанова да забрави за проличалото притеснение на участничката и да й каже: „беше върха“. Антония Петрова продължи с втора кино асоциация – „Ти флиртуваше с журито както главната героиня във „Флашданс“, само че много по-еротично и много по-фатално.“ Иво Сиромахов каза, че танцът на Йоана го е върнал във времето, когато в София е имало само три дискотеки – Дупката, Аквариума и Цецо Спасов. Сиромахов дори показа как се е танцувало тогава в тези дискотеки със самоотвержени и енергични движения, довели до извода на Слави – „ти трябваше да си в Lord Of The Dance!“

След диското дойде ред на тангото и страстния танц на Ралица Ценова. Ралица и партньорът й Виктор Христосков (инструктор в клуб по спортни танци „Дъга“) заложиха на много артистичност в изпълнението си, а Слави уточни, че до поставянето на задачата Ралица никога не е танцувала танго и е имала само 2 дни да го научи. Венета Харизанова изказа компетентното мнение на бивша участничка в Денсинг Старс: „За два дни е невъзможно да се научи аржентинско танго. Рондето не беше много добре… Иначе като цяло ми хареса – все пак имаш два дни, така че си перфектна.“ Антония Петрова каза: „Това, което видях, спокойно може да кандидатства за световния шампионат по аржентинско танго, който се провежда в Буенос Айрес. Изражението на лицето и очите ти беше точно като една много изкусителна латиноамериканка, която предизвиква и може да свали мъж само с поглед.“ Иво Сиромахов се извини, че не е гледал рондето на Ралица и мнението му няма да е експертно: „в танца имаше много страст, аз оценявам усилията й, мисля, че Ралица заслужава аплодисменти“.

Второто танго в четвъртък беше дело на Десислава Недялкова и нейният партньор от танцов клуб „Дъга“ Даниел Денев. Страст, сексапил и сложни поддръжки видяха зрителите в това изпълнение. Венета Харизанова отсече: „Тук имаше прекрасно ронде! Освен това ти направи три сложни поддръжки – за два дни и половина – моите поздравления. През цялото време танцуваше рязко, минаваше през пръсти, никакви забележки.“ Антония Петрова каза: „Твоето представяне беше много чувствено, много емоционално, с много страст, което е типично за латиноамериканската култура. Много ми хареса комбинацията червено-черно, особено жартиерите. Поддръжките наистина бяха много сложни, особено за непрофесионалист.“ Иво Сиромахов обобщи: „Танцът на Деси ме направи щастлив, защото тя показа много отдаване. Не разбрах само последния жест – партньорът ти провери дали имаш дъх, или просто ти замаза червилото?“

С напредването на вечерта, както и в много български дискотеки, дойде време за ориенталските танци. Нели Бачева първа се появи на сцената, окичена с пендари, под звуците на ориенталската пиеса „Гладиатор“. Антония Петрова изказа първа мнението си: „Нели, ти си живото доказателство, че една слаба жена, с хубава фигура, може да изглежда добре, танцувайки ориенталски танц.“ Тя допълни, че предпочита слаби жени, танцуващи ориенталски танци, а не жени с излишни натрупвания около корема. Венета Харизанова, каза, че изпълнението е било много сложно, а Нели се е справила блестящо. Венета разкри, че със същото екипче и тя е танцувала в Денсинг Старс… Иво Сиромахов каза с ирония: „Виждам, че, както казва Вежди Рашидов, българската култура е жива. Това е българската култура и в Брюксел трябва да влезем с такива танци. Това беше един брюкселски емоционален кючек.“

Вторият ориенталски танц беше на Антоанета Павлова. Бъдещата лекарка нахлу в ориента почти толкова самоотвержено, както и Иво Сиромахов нахлу в диското. Заглавието на инструментала отново беше подобаващо – „Император“. Венета Харизанова се оплака, че през цялото време на танца е била на тръни: „Мислех, че това момиче ще падне или от стола, или от масата. Как се размята и се разхвърля, и се раздаде…“ Антония Петрова каза: „Това беше един типичен танц на маса от Студентски град след 3 часа. Докато те гледах си представях как в древността жените са се кланяли и са се опитвали да омилостивят богинята Ищар, а ти – Студентски град… Две несъвместими понятия.“ Иво Сиромахов имаше забележка, но към реквизита: „За да бъде убедителен този танц, върху масата трябваше да има 5-6 недоядени шопски салати, които ти да разритваш… Гледал съм такива танци в реална среда и така става.“

Последните два танца в четвъртък бяха в ритъма на салсата. Първа, под непрестанните аплодисменти на своите съотборнички от волейболен клуб „Славия“, танцува салса Катя Марашлиева. Тя имаше подкрепата на партньора си – инструктора по латино танци в Памбос Денсинг Център Милен Илиев. След изпълнението Венета Харизанова не се съгласи с мнението на Слави, че танцът е сложен: „Бейсикът е елементарен, танцува се със свити пружиниращи колена. Истината е, че бейсикът на Катя беше под всякаква критика.“ Според Венета обаче Катя е замаскирала грешните стъпки с добра визия. Антония Петрова изказа мнение, че в салсата няма как да сбъркаш, защото тя е микс от толкова много танци, че колкото хора я танцуват, толкова вида сласа има. Иво Сиромахов каза, че забелязал друг бейсик в танца на Катя, който омаловажил всичко останало – „гръдния бейсик“.

Последния танц в четвъртък беше салсата на Надежда Шопова, която танцува заедно с инструктора в Памбос Денсинг Център Илия Илиев. Коментарът на Венета Харизанова беше критичен към Надежда и към сложността на съчетанието й: „Тя, горката, се обърка в началото и после се притесни и загуби стимул да танцува. Това е много сложно, това се учи за една година.“ Антония Петрова се съгласи с Венета и допълни: „Вижда се, че можеш да се справиш, но наистина беше много сложно. Иначе ти самата беше като латиноамериканска екзотична птица“. Иво Сиромахов също не беше доволен от Надежда: „Излезе така уплашена, обречена, без да се забавляваш от танца, все едно танцуваш протестен танц в защита на Нелсън Мандела. Трябваше да се отпуснеш. Важното е човек дори и да се изложи, да е с настроение“.

В задачата „Умна, красива и грациозна“ остават още 8 участнички, които ще танцуват в петък, след което комисията ще оцени всички и най-слабо представилите се ще напуснат „Умна и красива“.