enbg

Има такова училище…

20.3.2018 | коментара

Анимари Димитрова и Златко Златков, мениджъри на частното училище в Русаля, Великотърновско, поело грижи за деца без средства за обучение, разказват, че каузата на това училище са деца от много бедни семейства. Грижите за децата са абсолютно безплатни и включват както образование, така и всички останали грижи, включително здравни. „Освен задължителното образование, ние работим с четири вида изкуства“, разказа пред камерата Анимари.

С децата работи и психологът Полита Караилиева, която казва: „Много е трудно да направиш дисциплина и същевременно да запазиш свободата. Тук по-скоро градим ценности“.

В училището има възпитатели, които наричат ментори. По думите на Анимари това са хора, които се грижат „от малкото пръстче, когато го нарани, до емоционалната интелигентност на децата“.

Анимари и Златко вече четири години намират средства за училището, наложило се и да се лишат от жилището си в София. Златко подчерта, че не иска да буди съжаление: „Просто имаше нужда това да се направи и ние го направихме, за да може да изкараме още една година“.

По-късно в предаването Иван Кулеков сподели, че училището е създадено преди 4 години. В началото било лесно, защото им помогнала една датска фондация, но после трябвало да се търсят средства „от бизнесмен на бизнесмен“. В училището учат 25 деца до 4 клас, а намерението е това да прерасне в гимназия. До тази година държавата не е помогнала нито с лев, тази година очакват помощ от държавата, каквато тя дава на другите частни училища.

Попитан от Иван Кулеков защо прави това, Златко отговаря: „Аз намерих смисъла на моя живот. Това е най-важното нещо!“

Цялото предаване от 20 март 2018 г.