enbg

Има ли България „първа дама“?

5.12.2018 | коментара

В предаването Слави Трифонов коментира факта, че съпругата на президента е взела участие в българската делегация на Световната среща по климата в Полша. Ето какво каза Слави Трифонов:

„Вчера приключи Световната среща за климата в Катовице, Полша. Нашата делегация бе водена от президента Румен Радев. Дотук добре. Обаче се оказа, че там е присъствала и съпругата на Радев, като част от българската делегация. Интересно по кой закон жената на Радев отива в Полша като част от делегацията, на държавни разноски? С пари, които даваме всички ние, българските данъкоплатци. Само да припомня, че по българското законодателство няма институция “първа дама”, така както е при американците, например. Тук няма „първа дама“, която да има държавен бюджет, кабинет, администрация и правомощия. Опитвам се да разбера медиите, които наричат Деси Радева „първа дама“, но отдавам това на тяхната некомпетентност, слугинаж и желание за жълти новини. Значи, какво излиза? Президентът е завел жена си на екскурзия в Полша с наши пари.
Но, както се казва в едни реклами – това не е всичко.
Тъй като тя не може да бъде предвидена като „първа дама“, защото официално не е, знаете ли първоначално като каква е била предвидена в тази делегация Деси Радева? В първоначалния официален документ – документ, изпратен до Външно министерство и до полската страна, Десислава Радева е посочена като заместник-водач на делегацията.“

Слави Трифонов показа официалния документ, в който на английски език са записани водачите на 24-тата сесия от Конференцията на страните от Обединените нации по Рамковата конвенция за промените на климата. В него на първо място, като водач на делегацията, е президентът Радев, а на второ място, като заместник-водач на делегацията, е посочена Десислава Радева, обозначена с длъжността “съпруга на президента на Република България“.

„Интересно Деси Радева какъв експерт по екология е, че да е предложена за заместник-водач на нашата делегация? Може би отговаря за чистотата на въздуха в къщата на президента, като редовно отваря прозореца, за да се проветри и забърсва фините прахови частици от генералската униформа на президента.
По-надолу в списъка са други, по-маловажни длъжности като министъра на околната среда и водите – Нено Димов, посланика, шефа на кабинета на президента и т.н.…
От този документ става ясно, че съпругата на президента е държавна длъжност, втора по важност след Президента.
Всъщност, ако става дума за семейните отношения на Радеви, госпожа Радева може и де е шеф на президента. Но когато става дума за държавен протокол и служебни задължения, трябва да се спазва законът. Има си йерархия и строго разписан нормативен ред.
Но за госпожа Радева явно правилата и законите не важат, защото тя редовно влиза в конфликти със закона, особено със закона за движение по пътищата. Припомням ви, че последния път с автомобил на НСО тй влезе в насрещното движение на булевард „Фритьоф Нансен“ в София, за да си смени някакви роклички от един бутик.
Не знам на вас това на какво ви прилича, но на мен ми прилича на типично поведение на мутреса!“ – заключи водещият.

Цялото предаване от 5 декември 2018 г.