enbg

Илиана Раева и Мария Петрова гледат с оптимизъм към бъдещето на художествената гимнастика

28.11.2012 | коментара

Новото ръководство на Българска федерация по художествена гимнастика (БФХГ), в лицето на председателя Илиана Раева и вицепрезидента Мария Петрова, гостува в „Шоуто на Слави“.
Какви са били мотивите на двете „златни момичета“ да поемат управлението на федерацията, беше първият въпрос на водещия към тях. Илиана Раева заяви, че хора от клубовете са разговаряли с нея и са й споделяли нуждата от категорична промяна в управлението на федерацията. „И като треньор се сблъсках с проблемите, които трябва да се направят, за да тръгнат нещата към по-добро“, каза доскорошният треньор на ансамбъла по художествена гимнастика. „Това, което най-много мога, е дипломацията – да представям България и да бъда лицето на художествената гимнастика пред света“, обоснова своето решение да се включи в екипа Мария Петрова.

Двете дами изразиха оптимизъм за развитието на художествената гимнастика. Мария Петрова заяви: „В днешно време спортът е лукс, всеки родител трябва сам да избере дали за него физическото възпитание и спортът допринасят и за възпитанието на децата. В момента имаме един огромен прилив – в България има над 3000 малки деца, които се занимават с художествена гимнастика.“ Според Илиана Раева двойно повече деца можело да се видят в залите по художествена гимнастика след световното първенство, проведено миналата година в България. Тогава момичетата на Илиана Раева спечелиха Световна купа в многобоя. „Основното и най-важно, което направихме през последните 4 години, е, че върнахме любовта на хората към художествената гимнастика, вярата към художествената гимнастика. На световните купи ние събрахме над 9-10 хиляди човека в зала „Арена Армеец“, каза Илиана Раева.

Новият шеф на БФХГ сподели, че ще предприеме промени във всяко едно отношение, относно дейността на федерацията. Илиана Раева говори и за бъдещата съвместна работа с Нешка Робева, която влезе в новия Управителен съвет на БФХГ: „Ще използваме опита, авторитета и познанията най-вече, които има Нешка. Имахме няколко разговора – някои бяха по-конкретни, по-задълбочени, за реалните проблеми, как точно да се се променят нещата, и аз съм изключителен оптимист за съвместната ни работа с Нешка Робева.“