enbg

Илиана Беновска, 22 октомври 2013 г.

22.10.2013 | коментара

Журналистът Илиана Беновска гостува в “Шоуто на Слави”. Гостът разговаря с водещия Слави Трифонов за медийната среда, за същността на медиите и за това какви трябва да са приоритетите в управлението на страната.
В началото на разговора Илиана Беновска отказа да коментира изнесените в публичното пространство скандални записи с кмета на Пловдив Иван Тотев, като се обърна към Слави с думите: “Не ме палиш с тази тема”. Тя пожела да постави въпросите: “Кой назначи Делян Пеевски?”, “Кой върна Иван Иванов?” и “Кой назначи Каймаканов – областния управител на Пловдив?”
След това водещият и Беновска си размениха по няколко въпроса за това кой организира протестите срещу Каймаканов и Плевнелиев, както и кой организира протестите срещу кабинета “Орешарски” и контрапротестите. Илиана Беновска заяви, че е важно хората да помислят за отговорите на тези въпроси, “които в момента се укриват в публичното пространство от медиите”. По думите й “Шоуто на Слави” е свободна територия.

Илиана Беновска заяви, че не е осъществяван политически натиск върху нея и радио К-2, в което работи, нито по времето на Бойко Борисов, нито по време на сегашното управление. Общото, което Беновска намира между двете управления е, че и при двете не е имала и “една стотинка”. “Да си свободен значи да си лек и откъм пари”, каза тя. По темата за свободата на словото Беновска допълни, че “изобщо в момента не може да се говори за медии в България, та камо ли за свободни”. Журналистът даде и своята дефиниция за това какво представляват медиите в България: “Това са предприятия за натрупване на облаги чрез ласкаене на политици.” “Ако при Бойко Борисов това беше прекомерно, сега в момента е просто неудържимо, даже наши колеги тръгнаха да стават политици”, каза още журналистът, след което напълно сериозно предложи на Слави Трифонов да влезе в политиката.

Темата с медиите присъства и в коментара на Илиана Беновска за президента Росен Плевнелиев. Тя върна лентата назад във времето и заяви, че Плевнелиев е бил избран на втори тур с помощта и на медиите на Делян Пеевски. “Какво го помолих аз Плевнелиев? “Г-н Плевнелиев, разсечете симбиозата Пари – власт – медии – олигарси.” Какво направи Плевнелиев? Нищо. Сега какво реве, че ще го свалят пак същите медии, които го въздигнаха?” – направи своята ретроспекция на събитията Беновска.

Проблемът на България, според Илиана Беновска, е, че няма политици – визионери и че 23 години нито едно правителство не е формирало националните приоритети на страната. Тя не приема “милостините” на кабинета “Орешарски” – да се дават “5 лв. на нещастните пенсионери, 5 лв. на горките майки.” “Аз искам да работя, искам втора работа, искам трета работа, искам да създам фирма, искам аз да си изкарвам парите”, каза още Беновска. “Това правителство трябва да даде надежда – не, а устои – икономика и развитие, растеж”, продължи разсъжденията си Беновска и допълни, че това трябвало да са приоритетите на кабинета с министър–председател лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Все пак, абстрахирайки се от имената на настоящите политически лидери, Беновска е категорична, че на България й трябва премиер, който да “влиза и излиза от парадния вход”.

Какво каза Илиана Беновска за образованието в България и защо за нея е странно то да бъде приоритет номер едно в бюджета на страната, вижте във видеото.

Цялото предаване от 22 октомври 2013 г.