enbg

Извинението на Анатоли Ангелов бе оценено с отличен

5.2.2010 | коментара

4 февруари 2010 г.

„Песни на фолклорна основа” – така бе озаглавена новата задача на изпълнителите от „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда”. В четвъртък обаче шоуто започна с недовършена задача от миналата седмица. Mиналия петък Слави Трифонов обяви, че песента на Роксана с композитор Анатоли Ангелов “Път без смисъл” е изкопирана от гръцката песен “Молитва” на Ангелики Илиади. Журито анулира пълната шестица на Роксана, но реши да даде втори шанс на екипа й в задачата по стих на Ивайло Вълчев.

Преди да представи новата си песен, композиторът Анатоли Ангелов каза, че няма да се оправдава за постъпката си, поиска извинение от журито и благодари за втория шанс, който му е даден. „Мразя се” бе озаглавена новата песен на Роксана, по текст на поета Борислав Пешев.
Изпълнението успя да накара журито да забрави за постъпката от миналата седмица. Слави Трифонов заяви: „Аз харесвам такива песни, защото те са типични за българския поп-фолк стил. Хубава мелодия, хубав текст… Тази песен трябваше да бъде предишния път.” Иво Сиромахов каза, че вижда прогрес в текстовете на Борислав Пешев: „от началото на конкурса правиш всеки път все по-добър текст”. Митко Щерев поздрави Роксана за изпълнението на тази трудна песен на живо, като журито отбеляза и напрежението, под което е работила певицата през тази седмица. Последваха три шестици и така Роксана оглави както класирането след предишната задача, така и генералното класиране, което изглежда така:

1. Роксана 5,27
2. Гергана Димова 5,13
3. Няголета 4,93
3. Венеция и Патриция 4,93
3. Наско Терзиев 4,93
6. Джанис 4,87
6. Люси 4,87

След това бе дадено началото и на новата задача – „Песни на фолклорна основа”. Първа на сцената излезе Люси, която представи песента „Сбогуване” на композитора Иво Моллов – Гугутката и поетесата Климентина Терзиева. Климентина обясни, че текстът е в памет на леля й, на която тя е кръстена.
Именно текстът на песента предизвика най-положителни отзиви у журито – Слави Трифонов каза, че когато нещо е лично, то винаги е проводимо и добави, че Люси се е справила много добре с изпълнението. Оценката за аранжимента на Иво Моллов беше по-критична – според Слави песента звучи „трърде сватбарски”. Митко Щерев каза, че „кантото е написано изключително добре, обаче втората част на рефрена има друга мелодия, която разконцентрира слушателя и там е слабото място на песента”. Иво Сиромахов каза, че „текстът е много добър, пресъздадена е една много драматична ситуация, но има разминаване с настроението на музиката”. След това журито даде три петици на песента на Люси.

Следващото изпълнение беше на Венеция и Патриция, които за разлика от предишния кръг казаха, че са доволни от екипа, с който са работили. Сестрите представиха песента „Път назаем” на композитора Симеон Сомлев и поетесата Антония Янакиева.
Митко Щерев каза, че „това е една експериментална песен, която звучи като една тема. Има една сериозна грешка в аранжимента, че трябваше песента да бъде изградена на три модулации и така тя щеше да стане по-интересна”. Слави Трифонов се изказа по-ласкаво: „Песента е направена в традициите на българския фолклор, в македонски стил, което е препратка към най-слушаната фолклорна област в България. Хареса ми изпълнението на Венеция и Патриция. Според мен екипът се е справил с тази задача перфектно.” Иво Сиромахов заяви, че „гурбетът е много горчива тема за българина и много ми хареса това, че точно Венеция и Патриция пеят тази песен, защото тяхната история е такава.” Иво Сиромахов и Слави Трифонов поставиха на песента отлични оценки, а Митко Щерев я оцени с петица.

Последната песен на фолклорна основа, която видяха и чуха зрителите беше дело на композитора Николай Пашев и поетесата Незабравка Апостолова и изпълнена от Няголета.
Песента “Змейна невеста” предизвика разнообразни коментари на журито. Слави Трифонов заяви: „тази песен е много интересна, защото съчетава в себе си фолклор и едновременно с това звучи като концертна песен. Има един интересен риф по средата, който се свири на тамбура.” Иво Сиромахов обясни, че „като ерудиран литературен човек Незабравка е влязла изцяло в изразните средства и фигурите на българския фолклор. Адмирирам този опит, защото е успешен.” Митко Щерев каза, че текстът много му харесва и като композитор би написал песен по този текст. За музиката Щерев беше по-критичен: „В тази песен има материал за три и Николай показва нагледно как един композитор може да се удави в собствения си експеримент.” Слави Трифонов и Иво Сиромахов поставиха на песента шестици, докато Митко Щерев я оцени с четворка.

Така след първите три изпълнения се получиха следните оценки:

Венеция и Патриция – 5,67
Няголета – 5,33
Люси – 5,00

Останалите четири изпълнения ще видим в петък, след което ще стане ясно и генералното класиране на участниците в Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” след първите шест кръга. След това, на изпълнителите и екипите от поети и композитори ще бъде поставена следващата задача.