enbg

Изборните законопроекти отхвърлени, волята на народа – също

16.1.2017 | коментара

Тагове:

В предаването от 16 януари 2017 г. може да видите какво се случи на заседанието на правната комисия на парламента в петък, 13 януари, когато тя трябваше да обсъди двата законопроекта за промяна на избирателната система.

В студиото присъстваха и двамата наши представители, присъствали на заседанието – Филип Станев, като представител на Инициативния комитет за Референдума, който да защити нашата позиция и Станислав Балабанов, който осъществи множество репортажи и интервюта в Народното събрание.

В началото на предаването беше излъчено видео от проваленото заседание, на което членовете на комисията не приеха дневния ред. Той беше отхвърлен с 10 гласа „против“ срещу 7 гласа „за“. На заседанието присъстваха и омбудсманът Мая Манолова, която изготви съвместно с Инициативния комитет на референдума законопроект за промяна на Изборния кодекс, независимият депутат Георги Кадиев, който внесе законопроекта.
„Искам да ви помоля да не се крием зад процедурни хватки“, каза Георги Кадиев на членовете на комисията, определи поведението им като „срамно“ и обяви гласуването им за бойкот на желанието на 2 милиона и половина българи, които искат мажоритарна избирателна система.
„Надявам се уважаемите господа депутати да осъзнават, че тук в момента има медии, има камери – това са очите на всички български избиратели, които ще видят какво се случва!“, каза Филип Станев. Това обаче не притесни членовете на правната комисия, които бързо напуснаха залата.
След като почти всички излязоха, Явор Нотев от „Атака“ реши да направи изказване, в което обяви, че има принципни възражения срещу предложенията за мажоритарна избирателна система, освен това има възражения и срещу съдържанието на „Шоуто на Слави“, след което… и той напусна залата.
Филип Станев коментира, че ако Явор Нотев е обиден на нещо, казано в „Шоуто на Слави“, има два начина да потърси правата си – или в съда, или с право на отговор. „Ако мен ме нарекат негодник, и аз не съм негодник – повярвайте ми, не бих се обидил!“, заключи Филип Станев.

При разговора в студиото Слави поясни, че Филип Станев е бил на заседанието, за да защити нашата позиция, тъй като ние, чрез омбудсмана, имаме внесен законопроект за изменение на изборния закон и провеждане на мажоритарната система, каквато бе пожелана от 2,5 млн българи.

По повод на излъчения репортаж от заседанието и това, че се еквилибрира с цифрите, Слави Трифонов подчерта, че на първи тур, събрани гласувалите и за тримата водещи кандидати за президент – ген. Румен Радев, Цецка Цачева и Красимир Каракачанов, бяха по-малко от 2 и половина милиона, гласували с „да“ на Референдума.

Изказването на Явор Нотев от АТАКА, Слави коментира с думите, че когато човек се чувства засегнат, може да поиска право на отговор в предаването или да потърси правата си в българската съдебна система.
„А начинът, по който решиха да отговорят депутатите, е на Председателски съвет представители на различни партии, основно – прегърнати ръка за ръка представители на партия АТАКА и партия ДПС, отварям скоба – чувствам се силен стимул за любовта между две необичащи се партии, (…) те на Председателски съвет поискаха да се ангажира СЕМ, предаването да бъде спряно. Това е частна телевизия и това, разбира се, са глупости, за щастие има още трезвомислещи хора на ръководни постове в нашата държава“, коментира Слави Трифонов.

Случилото се на заседанието Филип Станев коментира по следния начин: „С една елементарна процедурна хватка това заседание се провали. Но това само формално се случи. Всъщност правната комисия демонстративно, пред медиите, отказа въобще да обсъжда двата законопроекта за промяна на изборните правила.“ След като Слави уточни, че сме спазили всички законови норми, Филип продължи: „Тук въобще на става дума за „Шоуто на Слави“. Тук става въпрос за суверена. За всичките 3,5 милиона, които дадоха своята воля на този референдум и тези 2,5 милиона, които поискаха тази промяна. И с едно вдигане на ръка в комисията, това беше зачертано.“

„По този начин те смятат, че се отървават, но следващите избори ще бъдат нелегитимни, защото те не изпълват със съдържание желанието и волята на огромната част от българските избиратели“, коментира Слави.

Филип Станев каза, че е изумен от демонстративното поведение на депутатите от правната комисия и ехидните усмивки, които видял в началото. „Те са към нас, те смятат, че ние, понеже правим телевизионно шоу, не можем да бъдем граждани, не можем да инициираме такъв референдум, защото, видиш ли, ние се показваме по телевизията. Кой го казва това? Българските депутати“ – разсъждава Слави Трифонов. Според Филип Станев отказът на членовете на правната комисия да работят, е абсурден „и в морален, и в юридически смисъл“.

Второто видео, излъчено в предаването, беше с Чавдар Георгиев от БСП, Четин Казак от ДПС и Христиан Митев от Патриотичен фронт.

Чавдар Георгиев обясни, че членовете на комисията всъщност „отстояват интересите на държавата и държавността“. Според него няма как три дни преди разпускане на парламента да се приеме такъв закон. На припомнянето, че референдумът всъщност се състоя преди повече от 2 месеца, Георгиев отговори с „Кажете го на ГЕРБ – те са мнозинството!“ Чавдар Георгиев призова Станислав Балабанов да не си позволява да говори от името на 2 милиона и половина души, гласували с „да“ на референдума, защото той пък бил представител на останалите 4 милиона.
Четин Казак коментира проваленото заседание с думите „Шоуто е довечера. Парламентът не е място за шоу!“, а Христиан Митев обясни, че не желае и не е длъжен да отговаря на въпроси.

В студиото Станислав Балабанов коментира, че видяното показва само едно – абсолютна липса на уважение на всички народни представители, от страна на правната комисия. „Те са изпратени там на практика от нас. Те са там, защото ние им плащаме заплатите. Те са там, за да градят закони, за да обсъждат предложения и да се съобразяват с нас, защото ние сме техният работодател. Те демонстрираха абсолютна липса на внимание и уважение към своя работодател. Не мога да си го обясня“, каза Станислав.

Според Филип Станев предстоят „може би наистина нелегитимни парламентарни избори“. Той недоумява как тези хора, държали се по този начин, ще се явят на избори и ще поискат доверието на избирателите си.
„С дебелоочие и дебелокожие“, отговори Слави. „И ако уважаемият български суверен се хване за пореден път на тази игра, значи си заслужава“, каза още водещият.

Филип Станев припомни, че от партия АБВ агитираха в подкрепа на референдума, а сега в правната комисия от същата тази партия изведнъж са против.
Същото се оказва положението и с партия БСП, като след провеждането на Референдума техният лидер Корнелия Нинова категорично подкрепи резултатите от него.

Станислав Балабанов представи интервюто, което засне с Георги Кадиев, който внесе нашия законопроект. Във видеото г-н Кадиев определи случилото се на заседанието като брутално. „Аз съм 4 години депутат – такова нещо не съм виждал! (…) Разбирам да отхвърлиш една точка, разбирам да си „за“, „против“, „въздържал се“, но не разбирам да отхвърлиш дневния ред, да станеш и да си тръгнеш“, каза той. По думите му това са „процедурни хватки“, за да се избегне обсъждането на въпросите за промяна в избирателната система. „Мен вече ме е срам да кажа с какво се занимавам“, каза още независимият депутат. Поведението на правната комисията той свърза със „страх на партийните лидери“, които няма да бъдат избрани при мажоритарна система.

Слави Трифонов попита автора на видеото дали страхът на депутатите е причината за тяхната реакция или са се самозабравили. Станислав Балабанов видя комплексни причини. „Въпросният Явор Нотев от АТАКА, работата му беше да дойде на 13 януари и да коментира, и дебатира идеята за Референдума. Това беше работата на цялата правна комисия. Неговият коментар беше свързан с нашето шоу. Той беше засегнат, беше обиден. А да припомним ли неговият лидер, в неговата телевизия, колко години обиждаше, поругаваше Конституция, хора, журналисти, включително и нашето шоу. Как да го коментираме?! Т.е. Филип Станев, като член на това събитие в правната комисия, трябваше да коментира и да влезе в спор с Явор Нотев кой е по-прав?“, каза Станислав.

„За тях (б.а. депутатите) е важно какво ще направи българският избирател, само преди и по време на избори. След това той престава да бъде важен. Демонстрацията е тази. Ако не дай си боже българският избирател гласува на референдум, и ако това не харесва на депутатите, то тогава това не е важно“, възмути се Слави. Той припомни още, че на всички избори, всички партии са победители. „Вие видели ли сте партия, която да каже – ние загубихме? Всички са победили“ каза още той и се запита дали българският избирател „ще се върже“ за пореден път или ще иска да промени системата, по която се избират народните представители.

Следващото видео бе интервю с председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
Пред камерата той изрази мнение, че от процедурна гледна точка случилото се със заседанието е „безпрецедентно“, а такъв тип парламентарно поведение говори за злоупотреба. По думите му всеки народен представител трябва да положи максимално старание и усилие, за да спазва парламентарните правила, да бъде добросъвестен спрямо законодателните инициативи, да участва в обсъждане и да заявява ясна позиция.

За финал бе излъчено видео с депутатите, които бойкотираха заседанието на правната комисия. „Запомнете ги добре!!! На 13 януари тези депутати изтриха 2 милиона и половина български граждани, доказвайки, че за тях волята на българския народ няма никакво значение!“ – се казва във видеото.