enbg

Изборите в България през погледа на Андреас Грос

13.2.2017 | коментара

Във видеото на Иван Кулеков от Световния форум за пряка демокрация в Сан Себастиан може да видите как изглеждат изборите в България през очите на Андреас Грос, който е част от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и от години работи като наблюдател на изборите в България.

„За мен вашата страна е единствената, в която има закон, който постановява, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Това за мен е показателно за манталитета на хората, за това, че те не знаят какво означават демократични избори, щом като продължават да бъдат изкушени от тази възможност. Но също така това е израз на факта, че страната е бедна, щом като по този начин хората се надяват да спечелят пари“, каза Андреас Грос.

„Освен това винаги имаше манипулация на вота на българите, живеещи в чужбина. Техните гласове се разпределят или манипулират от съществуващите големи партии. Друг факт е, че партията на турското малцинство контролира своите членове – както в миналото Kомунистическата партия контролираше гражданите. Има много неща, които ние виждаме по време на изборите и това е една от задачите на Съвета на Европа – да ги покаже, да бъде ваше огледало, за да даде насока за това как нещата да се подобрят“, разказа той.

По думите му обаче някои страни в Европа смятат, че нямат нужда от наблюдение. „Членството в ЕС не означава пълно разбиране на демокрацията. В Румъния и България все още демократичната реалност е катастрофална. Демокрацията има нужда от една определена обществена нагласа, от един начин на мислене, който е обратно на това, което тоталитарните режими правеха. Като например това, че трябва да имаш доверие на хора, които не познаваш. Да се унищожи доверието между хората е едно от най-важните действия или задължения на тоталитарните системи. Друго важно нещо е фактът, че животът не е нещо предопределено, което не подлежи на промяна. Ние можем да организираме сами живота си, което е антитезата на тоталитарната догма. Така че е необходим един дълъг процес на учене, докато се превърнем в демократи, за да създадем демократично общество“, заключи Андреас Грос.

Цялото предаване от 13 февруари 2017 г.