enbg

Иво Сиромахов и Тошко Йорданов за песента за Райна Княгиня на турски

28.9.2015 | коментара

Сценаристите Иво Сиромахов и Тошко Йорданов разговаряха със Слави за поредната провокация от страна на ДПС – изпълнението на песента песента „Кой уши байряка“ на турски език по време на откриването на тяхната предизборна кампания.

На въпрос какво е предизвикало вълната от възмущение от това действие, Тошко Йорданов отговори така: “Защо се възмутихме? То е нормално. Защото е демонстрация. Защото ДПС винаги, когато има избори, правят някаква нагла демонстрация, насочена в две посоки. Едната е към техния електорат – вижте колко сме твърди, правим каквото си искаме. Другата е насочена към всички останали в тази държава – българи, която е пак – ние правим каквото си искаме. (…) Според мен едната цел е да си втвърдят електората, демонстрирайки сила пред тях, а от друга страна предизвикват в някаква степен втвърдяване на другата малоумна част от българския народ, която гласува за крайно националистически организации, което отново им върши работа. Те съществуват само на ниво противопоставяне българи-турци. Тук проблемът не е в турците”, обясни сценаристът. Иво Сиромахов изрази подозрение, че „Местан и Волен са се разбрали да ги правят тези неща заедно“, защото и двамата печелят от това.

Ето и коментарът на Иво Сиромахов за изпълнението на „Кой уши байряка“ по време на откриването на предизборната кампания на ДПС: „Въпросът е, че по този начин те се заиграват с най-грозното нещо – противопоставяне на българи и турци. Което е най-тъпото, защото ние знаем, че такова противопоставяне в България не съществува. Омразата към ДПС те искат да я прехвърлят като омраза между българи и турци. А омразата към ДПС не е случайна. Тя е дошла именно от техните демонстрации, от начина, по който те демонстрират една наглост, една безпардонност и една недосегаемост“.

Според Тошко Йорданов именно настоящата избирателна система позволява организация като ДПС да е трета политическа сила и да е толкова важна в страната. Сценаристът обясни, че при задължително гласуване и електронно гласуване „ДПС ще отидат там, където им е мястото – една от многото малки партийки“. Йорданов заяви, че част от южна България само номинално се води България, а на практика е „вилает на ДПС“.

В хода на разговора беше излъчено изпълнението на „Кой уши байряка“ от Слави и „Ку-ку бенд“.

Цялото предаване от 28 септември 2015 г.