enbg

Ивелин Иванов от Lord of the Chefs учи Ванчо и Краси на баланс в храненето

21.4.2011 | коментара

20 април 2011 г.

Разговор за готвенето и баланса в храненето проведе Слави Трифонов с най-прясно отпадналия от Lord of the Chefs Ивелин Иванов.

Готвачът с визия на музикант разказа, че живее на село, близко до София. Направил този избор заради малкия си син, защото в днешно време само на село са останали неща като чист въздух и храни, не замърсени с химикали и консерванти, каза Ивелин и припомни старото време, в което Слави бил живял повече. След като преглътна забележката, водещият заяви, че той заради това е израснал толкова висок.

29 – годишният готвач израснал в Попово, живял в няколко града в областта. Учил се на кулинарен майсторлък единствено „от книгите“.

Изхождайки от увлечението на Ивелин към здравословното хранене, Слави му постави конкретен въпрос – как е правилно човек да се храни, за да не стане като Иван Стоянов? За жалост, изложението на Ивелин се простря само до първа точка – „всичко е баланс – да не е само месо или само зеленчуци, да се комбинират.“ В оправдание на посочения като пример Иван Стоянов, Ивелин изтъкна, че според него е просто ген, а Иван потвърди: „Господин Трифонов, от гена си никой не може да избяга.“

Участието му в Lord of the Chefs било изпитание, каза Ивелин, който е професионален готвач в пасторант. Там приготвя 5 – степенно меню, но всеки път си ги измисля – обясни той, – носи си тетрадка, където си записва идеите. Любимо ястие му става това, което се получи. А за това как готви вкъщи, Ивелин каза: „по-нормални, по – лесни и по – вкусни неща.“

Докато течеше разговорът в студиото, явно мълвата за здравословно хранене се бе разпространила и в бекстейджа, защото Краси Радков се появи пред камерите, въоръжен с лист и химикалка, и с желание за нови знания. На гол тумбак сако беше облякъл Краси, с едничката цел „да видят хората не балансирано тяло“ и да покаже на зрителите как не трябва да изглеждат. С позволението на Слави, Краси седна на земята и чинно започна да си записва за баланса. Сега вече разговорът придоби уклон към това „какво да яде Краси, за да не заприлича на Иван“. Преди да се стигне до каквато и да е рецепта, Иван изтъкна, че е по-висок и „съм по-източен“.

От своя страна Краси атакува с аргумента, че отдавна е надминал Иван по резултати, като холестерол например. Иначе, принципите на Ивелин, че трябва да ядат такова месо, каквото обичат и такова количество, че да се нахранят, не хвана дикиш. Слави бе категоричен, че при двамата „не знаеш за какво количество говорим“ и за обсъжданото хранене с риба коментира, че ядат „ята от риби“. „Значи са изгубили мярката“, бе коментарът на готвача.

По повод на постите и настъпилата Страстна седмица, Ивелин сподели любимото си постно ястие – Боб яхния по български. Той не успя да отговори на въпроса на водещия какъв е бобът по американски и дори се зачуди дали американците ядат боб, но пък се отсрами с познания за боб по френски, наречен „Касоле“, в който се слагат три вида наденици. „Ще се съсредоточа, през Страстната седмица, върху българския вариант на боба“, увери Слави, изпращайки госта си.