enbg

Иван Стоянов: Много ме влече китарата, всичко с мерак става

26.2.2010 | коментара

Иван Стоянов бил изключително ревливо бебе, а после и много злоядо дете. Това стана ясно при гостуването на неговите родители в „Шоуто на Слави“. Това дете ще стане певец, коментирал многото плач на новороденото възрастен съсед на семейството. По отношение на специфичните си хранителни навици в детските години, Ванчо заяви – „аз и сега съм си злояд.”

Иван си е сто процента бургазлия – баща му е от там, а майка му – от Стралджа, – запознали се, когато тя била ученичка в Бургас. Двамата имат две деца – сестрата на Иван е по-малка от него. Интересна случка се заформила между двамата, макар и задочно. Сестра му учела в ТОХ в Бургас и трябвало да подготви за дипломната си работа кифли и банички. Той бил в казармата и се прибрал неочаквано. Усетил миризмата и си казал: „Нашите пък откъде знаят, че ще се прибирам, така приятно да ме изненадат.” Ванчо опитал от всичко по няколко пъти, накрая в тавите останали по една-две закуски и понеже никой не идвал, войникът се прибрал в казармата. Като се прибрала сестра му, била потресена. „После се оправдавала, ама трябва 6 да са й писали – двете тави да изям, по-голяма шестица от това, какво?” – защитава днес сестра си Иван Стоянов.

Ванчо от малък ходел на музикални школи. Във втори клас му купили китара. „Много ме влече китарата. Всичко с мерак става.” – коментира той самият. По думите му много искал да свири и дядо му му купил мандолина – казал: „Научи тази малката, после друга.” Оказало се, че в магазина дядото поискал малка китарка, а те му продали мандолината, но днес внукът е доволен, че поне се научил да свири на нея.

Мечтата на малкия Ванчо била да стане шофьор на камион ИФА – „царицата на пътищата”. Разказва, че не е имал мечта да става моряк, но е предприемал далечни плавания като дете. Едно такова се случило, когато бил в трети клас. Една вечер с „Мишо и Мусона от мах`лата” решили да идат до Хавайските острови. Взели дървени панели за сал, приятелят му Мишо взел прахосмукачката „Ракета” на майка си за двигател. Мусона щял да е капитан. Няколко пъти се обръщали на дълбочина до коленете. Били мокри и изцапани в пясък, после удряли чорапите на вълнолома, да се избавят от пясъка, но се прибрали вкъщи мокри до коленете и все пак с доста следи от пясък. Лъжата, че е виновна „една пръскачка да мие улиците”, не минала и баща му го „натъртил”, т.е. „погали ме по главата и ми каза повече да не правя така”, шегува се днес китаристът.

С Цветан Недялков, който му е кум, се запознават преди 15-16 години на състезанието за млади таланти „Хит -1”. Цецо бил музикант там, а Ванчо бил първият носител на годишните награди на предаването.

От семейството на Иван Стоянов Слави получи няколко морски подаръци – символът на Бургас, моряшка фланелка и шапка с надпис „Моряка Славчо”, а таткото гарантира, че шапката е истинска.