enbg

Иван Сотиров, 8 декември 2016 г.

8.12.2016 | коментара

Защо депутатите се правят, че не се е провел национален референдум? Защо не искат да приемат решението на своя народ? Защо ги е страх да бъдат избирани мажоритарно? Защо когато хората казаха ясно, че искат да се намалят драстично парите за партиите, депутатите пак си гласуваха по 11 лева на глас? Защо 27 години след идването на демокрацията тя отново е застрашена? – по тези въпроси Слави Трифонов разговаря с един от създателите на СДС, бившия депутат – Иван Сотиров. Към днешна дата Сотиров е част от Гражданска инициатива „100% мажоритарни избори“.

Водещият Слави Трифонов и гостът анализираха резултатите от проведеното на 6 ноември национално допитване и коментираха отказът на 43-то НС да преведе решенията от референдума в закон. Според Иван Сотиров в момента има криза на представителната демокрация именно заради отказа на народните представители да се съобразят с волята на тези, които са ги избрали и които са ги пратили в парламента. Освен това, по думите на Иван Сотиров, сме свидетели на подигравка и с пряката демокрация, тъй като се обяснявало как решението на 2/3 от над половината българи с избирателни права (б.а. отговорилите положително на въпросите в референдума) ще остане само за сведение на парламента. „Това е един арогантен начин на партийния картел, на статуквото, да пази своите привилегии, да реди листи – това не е избор, сега ние не избираме пряко хора, които да ни представляват, от които търсим отговорност“, допълни Иван Сотиров.

Бившият заместник-председател на СДС е убеден, че партиите ще извадят всевъзможни аргументи, с които да оставят разглеждането на резултатите от референдума след предсрочните избори. Според Иван Сотиров това ще се направи „с надеждата, че за пореден път българският народ ще бъде разсеян, след 3 месеца хората ще забравят, ще им измислят някаква друга залъгалка и нещата ще се разминат във времето“.

Като част от Гражданска инициатива „100% мажоритарни избори“ Иван Сотиров коментира недъзите на пропорционалната избирателна система и предимствата на изцяло мажоритарната система. Гостът на Слави заяви, че при пропорционалната система хората гласуват за едни хора, които после правят обратното на това, което са обещавали. „Гласуваме за едни депутати от едни парти, от едни листи, те после минават през всички други партии… Коалират се партиите с този, срещу който са изговаряли неща, които не са за изговаряне в ефир“, заяви Иван Сотиров.

Сотиров определи като абсолютна лъжа твърдението, че мажоритарният вот ще остави само две партии в парламента. Той цитира закона на Дюверже, според който мажоритарната система в два тура дори гарантира по-широка представителност от пропорционалната система.

Слави Трифонов заяви, че политиците подценяват българите в интелектуално и морално отношение. Освен това, според водещия, политическата класа използва търпеливостта на българския народ, за да дерибейства. „Сега се правят, че това не е било (референдума). Толкова ли са тъпи да си мислят, че хората ще забравят и ще си затраят, че това нещо ще се размине?“ – попита Слави Трифонов. Иван Сотиров отговори, че мисленето на политиците у нас е точно такова и през последните 27 години те „възпроизвеждат манталитета, практиката и отношението към българските граждани, което беше от времето на комунистическия режим“. „Нас ни управляват същите хора. Това са едни династии, които управляваха преди, след това те си трансформираха системата, направиха приватизацията, изпраха си откраднатите от държавата пари. (…) Сега ни управляват второ, трето поколение деца на тези фамилии“, заяви Иван Сотиров. По думите му тези хора смятат за кощунство и ерес това, че гражданите могат да участват пряко във властта. „Всички тези, които са събрани около тях – експерти, политолози, анализатори – те са носители на това мислене, че партиите – те имат мъдростта, те имат правото да мислят“, допълни още бившият депутат на СДС.

В предаването Иван Сотиров изрази и категоричност, че ново райониране на страната, отговарящо на изцяло мажоритарен вот в два тура, може да се направи за няколко дни. „Ако става въпрос за някаква кражба и далавера, се разбират в парламента и нещата стават светкавично“, отбеляза Иван Сотиров.

Той коментира и другите популярни опорни точки срещу мажоритарната система: „Плашат, че мафията и олигархията щяла да дойде на власт – че тя олигархията управлява държавата! С кой ни плашат? С някакви местни бандити, които щели да купят вот и да влязат във властта? Че това политическо статукво контролира, като подизпълнители, точно чрез пропорционалната система, всички местни гаулайтери да им осигуряват гласове.“ Иван Сотиров смята, че всички институции, включително и съдебната власт, са част от това статукво. „Главният прокурор – той по дефиниция трябва да е главен обвинител, но той така е заложен – да бъде главен пазител на статуквото“, заяви Сотиров и отбеляза, че никой не си е направил труда централизираната прокуратура по сталинов тип, действаща от началото на прехода, да се децентрализира чрез Закона за съдебната власт.

Иван Сотиров посъветва Слави Трифонов да продължи да говори за референдума от трибуната, която има. „От истината няма по-силно оръжие. Тя ще ги разруши“, заяви той. Иван Сотиров апелира още всеки ден политиците, дори и да влязат в предизборна кампания, да бъдат питани дали ще заложат в програмите си приемането на мажоритарната система без условности. „Другият начин (за приемането на мажоритарната система) е народът да стане и да ги помете – до това не трябва да се стига“, завърши Иван Сотиров.

Цялото предаване от 8 декември 2016 г.