enbg

Иван Сотиров, 22 май 2019 г.

22.5.2019 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият заместник-председател на СДС Иван Сотиров. Той коментира темата с раздадените незаконно на партиите над 6 милиона и половина лева държавни субсидии за 2018 година.

„Това е поредното доказателство, че системните партии системно лъжат. И има картел между тях – независимо че предизборно „се пишат“ алтернатива една на друга“, заяви Сотиров и обърна внимание на факта, че стане ли дума за субсидиите, всички партии се обединяват. Сотиров прибави към темата и двете средни заплати, които се взимат от депутатите и се водят като „представителни“. Гостът изтъкна, че тези пари са необлагаеми и представляват чисти приходи за народните представители.

„Нали имаше референдум за субсидиите? Имаше референдум и за мажоритарната система. Те (депутатите) пуснаха тези гласове в канавката. И огромната трагедия е, че огромна част от тези хора, които бяха излъгани и на двата въпроса – и за мажоритарната система, и за субсидията, сега пак ще отидат и 90 процента от тях пак ще си гласуват за тези партии“, продължи Сотиров. Според него отношението на партиите към избирателите е като към малките деца – „разсейват ги, отклоняват им вниманието, когато видят, че има някакъв проблем, като разчитат, че след няколко седмици тези хора ще забравят какво е било“.

„Въпреки че България има най-голямата субсидия в рамките на Европейския съюз, ние сме най-корумпираната държава“ – така отговори Сотиров на често изтъквания аргумент, че при намаляване на субсидиите партиите ще станат зависими от олигарсите. Гостът обясни, че субсидиите дори се използват за изпиране на партийните каси – „защото като имаш голяма субсидия, можеш да оправдаеш и парите, които се взимат по линия на скритото финансиране“.

Иван Сотиров определи тези допълнително раздадени тихомълком 6 милиона и половина като „брутално нарушение на закона“, за което финансовият министър трябва да поеме отговорност. „Лошото е, че с този министър или без този министър, маниерът на отношение към избирателите – брутален и циничен, ще продължи“, допълни гостът. Според него големият проблем в България е, че политиците откровено и нагло лъжат избирателите. „Връщат ли партиите субсидиите, когато излъжат избирателите?!“ – попита Сотиров.

Според бившия председател на СДС всички много добре са знаели за какво става въпрос и вратичките в закона са оставени неслучайно: „Има доста солидна експертиза и в парламента, и в Министерство на финансите. Министърът на финансите, ако стане въпрос за нещо друго – лечение на деца или други социални функции, които са чисто хуманни, човешки – там не е толкова ларж… Но когато става въпрос за партийния картел, изведнъж законът се тълкува много либерално.“

„Играта на системните партии е като в ромската махала – те се бият, карат се, но ако се появи нещо външно, което застрашава тяхното статукво, те се обединяват, отстраняват го и продължават този цирк… Но не допускат външно тяло в системата. Те са много ловки – вие го изпитахте с референдума“, завърши Иван Сотиров.

Цялото предаване от 22 май 2019 г.