enbg

Иван Нейков за промените в Кодекса за социално осигуряване

5.5.2016 | коментара

За поредните промени в Кодекса за социално осигуряване разговаряха Слави Трифонов и председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

„В момента наистина имаме правителство, което освен, че взема непрекъснато заеми, търси и начин да вземе парите на хората. Първият кабинет на ГЕРБ въведе данък върху банковите спестявания на хората. Второто им правителство първо се опита да задължи гражданите да изместят парите си за втора пенсия в държавния осигурителен институт – тоест да им ги национализира, сега финансовият титан, счетоводителят от Свищов, за съжаление – министър на финансите Владимир Горанов, прави нов опит да вземе парите за пенсия на българските граждани.“ – анонсира темата Слави Трифонов.

Слави се обърна с въпрос към своя събеседник какво мисли за заявката на финансовия министър, че трябва, когато почине човек, който сам се осигурява и сам плаща вноски, парите му да не отидат като наследство на неговите наследници, а да отидат в НОИ. Проблемът, според Иван Нейков, може да се раздели на две. Едната част касае начинът, по който се прави всичко, отбеляза той и припомни предишния подобен случай, когато преди коледните празници „без диалог“, бе решено да се съберат парите за първа и втора пенсия. Бившият социален министър коментира възмутено, че не може изменение на закон от 64 страници да се пусне в пространството за „десетина дни“ с презумпцията: „коментирайте каквото коментирате и да минаваме нататъка“. „Това е за начина, по който се прави. Не се прави така! Управленски не се прави така, особено, когато касае осигурителната система, където всеки българин преди да се роди и след като умре, той е обвързан с осигурителната система и ти да пипаш по тоя начин така, от днеска за утре, просто е недопустимо.“ – каза Нейков.

Другата част на проблема, според Нейков, е какво всъщност се прави. По думите му тази система е направена преди 18 години, тогава е създаден първият закон за капиталовите фондове и „оттогава повтаряме на хората – това са вашите пари, вие си ги спестявайте и утре, ако не дай си боже преминеш в един по-добър свят, (…) тези пари, които са останали, те са пак твои – те са на твоите деца, на твоя съпруг, съпруга.“ Иван Нейков изтъкна очевидно противоречие между написаното в Конституцията, според която частната собственост е неприкосновена и според предлагания проект за изменение на социалния кодекс, според който проект нещата не стоят така. „Неприкосновена, ама каквото кажем, туй ще е!“ – така Иван Нейков интерпретира същността на готвените промени.

На въпрос на Слави дали някъде по света се прави така, Нейков отговори, че това не може да се случи, „ако си демократична държава с истинска пазарна икономика“ и никой не смее да посегне на частната собственост.

Иван Нейков отбеляза, че в общественото пространство се вървят по-малки цифри, а всъщност става дума за 4 200 000 български граждани и за близо 9,5 млрд. лева. Сочените официално цифри са по-малки, защото „този проект е насочен само към едната група от капиталовите фондове и това са универсалните фондове, но има и други фондове – ти не можеш да всееш доверие на хората в единия от фондовете, другите да цъфтят и връзват – ударът ще е срещу всички фондове.“ Нейков даде като пример свой разговор преди дни със санитарка, която го попитала дали наистина ще им вземат втората пенсия. Първият удар вече е нанесен и той е в доверието на хората, каза Нейков. Според него друг необясним факт е след като се твърди, че промените се правят с грижа за хората, защо не са питани предварително нито осигурените, нито работодателите, нито пенсионните фондове.

Председателят на Балканския институт по труда и социалната политика обърна внимание и на затъмнението, което съпътства готвените промени: „В момента експертният свят не знае кой е писал този проект на закон за изменение на кодекса. Не се появява онзи, който го е писал, за да започнем един експертен диалог. Това е тревожното. Значи, разчита се, че по някакъв начин може тихомълком, покрай празници – дай, ще мине – кой разбрал, кой не разбрал – много важно, после – това е положението, мандалото хлопна.“

Бившият социален министър определи случващото се като абсурдно, много тревожно и опасно, тъй като „се удря фундамента“. Чисто експертно всеки закон трябва да се усъвършенства, смята Нейков, но се обяви против начина, по който това се прави в момента. Според него има твърде значими неясноти в изготвянето на реформата: „На всичкото отгоре отговорното министерство не е Министерство на финансите, а Министерство на труда и социалната политика. Контролният орган не е Министерство на финансите, а Комисията за финансов надзор. Тях ги няма. Значи (…) дори никаква задна цел да няма, в момента няма човек, който в момента да не казва – тука има нещо гнило. Ето това постигнахме с това изменение.“ Иван Нейков разкритикува остро и поведението на управляващите: „И сега министърът на финансите казва – ами, щом е толкова спорно, аз ще започна да ги оттеглям най-спорните въпроси.“ „Дявол да го вземе, така ли се управлява? Проба – грешка? Дай да видим дали ще мине – като не мине, ще го оттегля!“ – възмути се Нейков.

Цялото предаване от 5 май 2016 г.